• Početna>
  • Vesti>

U Leposaviću otvorena 16. Međunarodna likovna kolonija ,,Kopaonik 2023″

Foto: TV Most

Međunarodna likovna kolonija “Kopaonik 2023”, šesnaesta po redu, otvorena je sinoć u holu Centra za kulturu “Sava Dečanac u Leposaviću.
Tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine okupila je veliki broj likovnih umetnika.
Ove godine likovna kolonija se razlikuje u odnosu na prethodne, jer je tematska, pa će slikari biti fokusirani na realizam, inspirisani stvarnošću i lepotom Ibarske doline, Kopaonika i manastira sa ovih prostora i imaće priliku da za sedam dana oslikaju belo platno raznovrsnim tehnikama.

Urednica likovne kolonije Zorica Milosavljević pozvala je građane da posete umetnike i uživaju u nastajanju novih umetničkih dela.
“Ovo je 16. put da okupljamo učesnike. Ove godine ih je 14, njih sedam su poznati našoj publici, dok će se njih sedam po prvi put predstaviti u Leposaviću. Narednih sedam dana će slikari u galeriji slikati, družiti se, razmenjivati iskustva i 1. novembra izlažićemo radove koji će nastati na likovnoj koloniji. Pozivam sve ljubitelje umetnosti da dođu da pogledaju umetnička dela, kako bi podržali i dali doprinos kulturi”, kazala je Milosavljević.

Olivera Lola Adžić iz Beograda kaže da je, u svetlu poslednjih dešavanja na Kosovu, došla da, pre svega, ohrabri ljude na ovim prostorima.

“Prvi put sam ovde na našem svetom Kosovu u ovom mestu. Inače sam Kosovo prilično upoznala i prokrstarila. Za mene je ovo jedan dirljiv trenutak, posebno nakon proteklih događaja i jedan od razloga mog dolaska je da ohrabrim ovaj narod da ostane stamen i nepokoran kao što je do sada bio, da iznađe snagu ma koliko bilo teško da ne odustane od svetosti ovoga mesta”, rekla je Adžić.

Ona je dodala da na Kosovu nadahnuće izvire iz neba i iz zemlje i da je inspirisana uglavnom oslikavanjem narodnih nošnji.
“Ovde nadahnuće izvire i iz zemlje i sa neba, a ja ću nastojati da radim nešto što je vezano za neki opus tema koje inače volim to su Srbi i Srpkinje u narodnim nošnjama sa simbolikom koja je upretena u sve to. Konkretno sada radim jednu devojku iz Metohije, nevestu sa obrednim hlebom, a za sledeće slike ćemo videti verovatno će biti nešto u tom duhu”, dodala je Adžić.

Slikar Ivan Galjak iz Zubinog Potoka, kaže da mu je velika čast što je po prvi put učesnik kolonije u Leposaviću.
“Čast mi je da sam po prvi put učesnik likovne kolonije u Leposaviću, iako se mi družimo na nekoliko kolonija kao što je ‘Sokolica’ u Zvečanu, likovna kolonije ‘Gazivode’ u Zubinom Potoku. Pripala mi je čast da ove godine budem učesnik uz jedan mali savet meštananima Leposavića, da dođu i posete ovih dana dok traje kolonija i da vide kako nastaju naša umetnička dela koja ćemo predstaviti i ostaviti fundusu slika Centru za kulturu”, kazao je Galjak.

Otvaranje likovne kolonije “Kopaonik 2023”, ulepšao je i crkveni hor pri Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, a prisustvovali su i ljubitelji umetnosti iz Leposavića i okoline, brojni gosti, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Umetnička dela nastala na Likovnoj koloniji biće izložena od 1.novembra i narednih sedam dana u galeriji Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću.
Pokrovitelj ove kulturne manifestacije je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije i opština Leposavić, a organizator Centar za kulturu “Sava Dečanac”.

Comments

Pročitaj još