• Početna>
  • Vesti>

Suđenje na slobodi bivšim pripadnicima OVK, nije moguće u ovoj fazi

Foto Tanjug

Portparol Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Majkl Dojl kaže da u ovom periodu nije moguće suđenje na slobodi bivšim pripadnicima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Majkl Dojl je istakao da odluka o suđenje na slobodi bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nije moguća na osnovu činjenice da bivše vođe OVK moraju da budu proveravane od strane posebnog veća svaka dva meseca.

Dojl je za portal Ekonomija onlajn naglasio i da se do aprila 2025. godine očekuje saslušanje svih do sada potvrđenih svedoka na suđenju bivšim čelnicima OVK.

Kako kaže, to bi moglo i da se promeni ako sudije smatraju prikladnim da ponovo pozovu svedoke i ispitaju ih o ovim pitanjima.

Portparol Specijalizovanih veća je ukazao i na značaj svedoka i dokaza u celom procesu suđenja u Hagu.

Govoreći o tome zašto je većina sednica zatvorena za javnost, Dojl je rekao da se to radi kako bi se zaštitili svedoci ili žrtve u ovim slučajevima.

“Postupci su javni. Međutim, sudije odlučuju da zatvore ročišta ili održe privatne sednice po potrebi i obično se u tom slučaju radi o zaštiti svedoka ili žrtava”, rekao je portparol Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Bivše vođe OVK suočene su sa optužbama za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Comments

Pročitaj još