• Početna>
  • Vesti>

Petković oštro reagovao na izjavu Đilasa da je Vučić “predao Prištini sve elemente srpske državnosti”

Član prededništva Srpske napredne stranke Petar Petković saopštio je da je Draganu Đilasu, Kosovo i Metohija samo tema za predizbornu “mentalnu fiskulturu”, rekavši da je enormno bogatstvo sticao obavljajući javne funkcije upravo u trenutku kada je proglašena kosovska nezavisnost, te da je to najbolji pokazatelj koliko mu je stalo do južne srpske pokrajine.

Petković je reagovao na izjavu Dragana Đilasa koju je dao agenciji Beta , koju su preneli portali gde kaže da je Vučić predao Prištini sve elemente srpske državnosti.

  • “Španija nikada neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu. Španija ne priznaje ni dokumenta koja izdaje Priština. Naše približavanje EU olakšava i njihovu poziciju kao našeg najvećeg saveznika kada je ova tema u pitanju. SSP se zalaže za saradnju i pomirenje srpskog i albanskog naroda, ali svakako ne i za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama ili priznanje nezavisnosti. To su crvene linije preko kojih mi ni pod kojim uslovima ne bi prešli” – rekao je Đilas.
  • Na pitanje Bete da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i de fakto priznati nezavisnost Kosova, Đilas je rekao da je Vučić već predao Prištini sve elemente srpske državnosti.

“Upravo je u vreme njegovog režima napravljena granica između Srba s Kosova i Metohije i Srba iz centralne Srbije na Jarinju i Brnjaku, pregovori su izmešteni iz UN gde smo imali mnogo povoljniju situaciju u EU, a on lično hvalio je Aljbina Kurtija kao vrsnog intelektualca i predlagao da se Srbi s KiM isele kako bi se ubrzale evropske integracije”, naveo je Petković.

Naveo je kako se Đilasu vreme Demokratske stranke “brinuo” za sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji i za srpske državne i nacionalne interese, dok mu je bio važan jedino njegov lični finansijski interes. Stoga ga optužuje da igrajući na kartu Kosova i Metohiji, želi da vrati takvu politiku i takvu Srbiju.

Suprotno tome u saopštenju navodi bilans politike Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića ali govori i o podršci koju politika SNS, kako kaže, uživa među Srbima na Kosovu i Metohiji.

“Koliko je ta politika iskreno državotvorna potvrđuje i to što, uprkos silnim međunarodnim ucenama i pritiscima proteklih godina, Srbija nije na bilo koji način, implicitno ili eksplicitno, doprinela konsolidovanju lažne državnosti tzv Kosova. Naprotiv, uspeli smo da u Ujedinjenim nacijama stvorimo ubedljivu većinu kada je reč o podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Uspeli smo da očuvano državne i nacionalne interese i istovremeno uspevali da razvijamo Srbiju, da jačamo vojsku i kapacitet naše države da u međunarodnim odnosima progovara sopstvenim glasom. Danas smo država koja se respektuje, istinski samostalna u odlučivanju”, nabrojao je Petković.

Nasuprot tome, smatra Petković, u vreme Đilasove pljačke Srbija je bila tajkunska igračka, bez institucija, bez samopoštovanja i bez šanse za opstanak.

Comments

Pročitaj još