• Početna>
  • Vesti>

Zaključci iz Brisela: Makron, Šolc i Meloni traže punu implementaciju sporazuma Beograda i Prištine

Predsednik Francuske, nemački kancelar i premijerka Italije pozdravili su angažovanje Beograda i Prištine u razgovorima u Briselu, dodavši da sada treba raditi na punoj implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. Nakon razgovora sa evropskim liderima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Aljbin Kurti u Briselu izveo “dobar, ali kratkoročni trik”.

Nakon završetka Samita EU, na kojem je usvojen Zaključak o Kosovu i Metohiji, francuski predsednik, nemački kancelar i italijanska premijerka izdali su zajedničko saopštenje povodom jučerašnjih maratonskih sastanaka u Briselu gde je, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića Aljbin kurti izveo “dobar ali kratkoročan trik” i ponudio da se potpišu sva tri dokumenta – jer je znao da srpska strana neće da prihvati nezavisnost tzv. Kosova i članstvo u UN.

U saopštenju evropski lideri su pozdravili angažovanje dve strane u jučerašnjim razgovorima.

“Uzimamo u obzir komentare dvojice lidera, Kosova i Srbije, na Evropski statut za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i njihovu iskazanu spremnost za implementaciju”, navodi se u saopštenju Emanuela Makrona, Olafa Šolca i Đorđe Meloni.

Dodaje se da nacrt statuta ZSO koji je predstavljen i koji troje zvaničnika u potpunosti podržavaju, obuhvata “moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljom evropskom praksom i standardima”.

“Stoga još jednom podvlačimo naša očekivanja da strane ispune svoje obaveze u vezi sa implementacijom Sporazuma o putu ka normalizaciji. Faza implementacije bi trebalo da napreduje tako da obe strane istovremeno ispunjavaju svoje obaveze, korak po korak, zasnovan na principu da obe strane moraju nešto da urade da bi nešto dobile”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da bi fokus trebalo da bude na unapređenju pune implementacije sporazuma bez preduslova ili odlaganja.

“U cilju brzog napretka u implementaciji, pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu kako je navedeno u nacrtu Statuta, a Srbiju da izvrši de fakto priznanje. Formalnosti, uključujući i usvajanje, ne bi trebalo da stoje na putu napretka po ovom pitanju”, navodi troje evropskih zvaničnika.

Dodaje se da se od Beograda i Prištine očekuje da se brzo dogovore o detaljima u okviru dijaloga kojim posreduje Evropska unija, kao i da obe strane rizikuju da izgube “važne prilike” ukoliko ne bude bilo napretka u normalizaciji odnosa.

Comments

Pročitaj još