• Početna>
  • Vesti>

SL: Kurtijev režim iznosi lažne podatke o postojanju odluke iz 2018. godine

Najava gradnje policijske stanice u blizini osnovne škole i vrtića u Zubinom Potoku, uz protivpravno oduzimanje zemljišta od obrazovnih institucija i izazvala je nezadovoljstvo građana na severu Kosova u Metohije, a posebno opštine Zubin Potok, i predstavlja primer institucionalnog pritiska Prištine prema srpskom narodu, saopštila je Srpska lista.

Ističu da je previše primera represije i prebijanja građana u opštini Zubin Potok od strane pripadnika Kurtijeve policije, i da je ovakav potez očekivano izazvao uznemirenje građana.

“Ova odluka ima za cilj stvaranje dodatnih tenzija i eskalacije situacije na severu Kosova i Metohije čime Kurti ignoriše pozive međunarodne zajednice za deeskalaciju i primenu sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština”, smatraju u Srpskoj listi.

Podsećaju javnost da Kurtijev režim iznosi lažne podatke o postojanju nekakve odluke iz 2018. godine o izgradnji policijske stanice, jer takva odluka nikada nije dostavljena lokalnoj samoupravi, niti je od tadašnjeg rukovodstva zatražena saglasnost niti odgovarajuće dozvole za izgradnju takvog objekta.

“Apelujemo na međunarodne predstavnike da spreče eskalaciju situacije na terenu te nastavak militarizacije naših opština. Sever Kosova i Metohije izgradnjom parapolicijskih baza od strane Prištine, sve više liči na zatvor na otvorenom ili Severnu Koreju, nego na evropska sela i gradove. Institucionalni pritisak koji Kurti vrši nad našim građanima, pa i nad decom je prevršio svaku meru i oni moraju hitno da reaguju. Isto tako zahtevamo reakciju i Euleksa i KFOR-a koji su odgovorni za bezbednost svih građana, ali i verujemo svesni da ovaj potez nije korak u pravom smeru u smislu deeskalacije situacije”, stoji u saopštenju Srpske liste.

Comments

Pročitaj još