• Početna>
  • Vesti>

Ambasador Hil: Prerano je reći da je dijalog Srbije i Kosova neuspešan

Foto: Tanjug

Prerano je reći da je dijalog Srbije i Kosova neuspešan, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil i dodao da nije očekivao potpuni uspeh jučerašnjih pregovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa zvaničnicima u Briselu.

Cilj dijaloga je, kako ističe Hil, političko rešenje koje od obe strane zahteva “uzimanje i davanje”.

“Možemo li doći do situacije da se Srbi na Kosovu osećaju prijatno i da dobiju neku vrstu Zajednice opština sa srpskom većinom, i drugo, može li Priština postići ono što želi, a to je jasan put ka članstvu u međunarodnim organizacijama”, ukazao je Hil u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

On je naglasio da je oružani napad na Kosovsku policiju u Banjskoj velika prepreka pregovorima u Briselu.

Prema njegovim rečima, SAD pažljivo prate istrage u Beogradu i Prištini i fokus je na tome da se sazna šta se tačno dogodilo i ko je odgovoran.

“Na kraju”, dodao je Hil, “da stvorimo okolnosti u kojima se to više ne može ponoviti”.

“Ono što znam jeste da je (Milan) Radoičić preko svog advokata preuzeo odgovornost za ono što se dogodilo i voleo bih da vidim kako će teći proces sa njim. Koliko sam razumeo, on je u Srbiji, rečeno mu je da ne napušta državu i da očekuje krivični proces. Hajde da vidimo kako će se to odigrati”, istakao je Hil.

Govoreći o dijalogu, on je ocenio da je taj proces dobio veliku pažnju na visokom nivou u Evropskoj uniji.

“Bilo je važno videti učešće predsednika Francuske i kancelara Nemačke, tako da mislim da su Evropljani uspostavili vrlo visok nivo angažmana. Put za napredak, a svi to treba da shvate i da to mnogo bolje razumeju, jeste da obe strane stave na sto ono što žele od ovog procesa i da to što žele učine prihvatljivim za drugu stranu”, predočio je Hil.

“Veliki deo rešenja za ove stvari leži u EU, koja razmišlja kako bolje i koliko brže da uvede zemlje kao što je Srbija u svoje strukture. To je nešto što je u toku i siguran sam da će građani Srbije to pažljivo pratiti, a siguran sam da i srpske vlasti upravo to rade”, naveo je američki diplomata.

Upitan o odbijanju Srbije da uvede sankcije Rusiji, Hil je rekao da je “Srbija istrajala da ne uvede sankcije duže nego što je ruska vojska istrajala u nekim delovima Ukrajine”.

“Vidite, to je jasan slučaj strašne agresije u kojoj ne samo da je Rusija ugrozila svoje susede, već je ugrozila i svetske zalihe hrane i energije. To je zaista nečuveno ponašanje Rusa”, predočio je on.

“Mislim da je Srbija vrlo jasno govorila o tome i da videli neku vrstu odnosa u nastajanju. To nije novi odnos, već jačanje odnosa koji Srbija ima sa Ukrajinom. Videli smo bilateralne susrete predsednika dve zemlje. A što se tiče sankcija, znam da je to veoma osetljiva tema u Srbiji”, dodao je Hil.

“Dakle”, rekao je Hil, “nisam ovde da govorim Srbiji šta da radi, ali bih pozvao sve da sagledaju objektivne okolnosti napada jedne zemlje na svog suseda, koji ima za cilj krađu teritorije”.

“To je veliki problem i nadam se da svi to vide na taj način”, zaključio je Hil.

Comments

Pročitaj još