• Početna>
  • Vesti>

Kurti traži sankcije Srbiji: Nekažnjavanje napada vodi njegovom ponavljanju

Foto: Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je juče u Briselu da se sankcioniše Srbija zbog, kako je rekao, “terorističkog napada” koji se dogodio 24. septembra u selu Banjska kod Zvečana. “Veoma je važno da se spreči ponovni napad, a nekažnjavanje može da dovede do ponavljanja”, kazao je on na konferenciji za medije koju je sa Besnikom Bisljimijem održao nakon sednice Vlade Kosova.

Juče su u Briselu na Samitu Evropske unije održani odvojeni sastanci premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa šefovima Evropske Unije, Kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, premijerkom Italije Giorgiom Meloni, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, potpredsednikom Evropske komisije i visoki predstavnikom za spoljnu i sigurnosnu politiku Žozepom Boreljom, kao i njegovim emisarom Miroslavom Lajčakom. Poziv za ovaj sastanak stigao je nakon posete Prištini i Beogradu pet izaslanika iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država 21. oktobra.

Kurti je saopštio da je na sastanku zatražio izručenje “srpskih terorista” kako bi im se sudilo na Kosovu.

“Sastanak je bio dobra prilika da se zatraži više bezbednosti oko granice sa Srbijom. Tražimo sankcije kao kaznu radi neponavljanja”, ponovio je.

“Potpis je garancija implementacije”

Premijer je još jednom kazao i da je Kosovo prihvatilo plan EU, ali da Srbija nije želela da ga potpiše i dodao da se “očekuje da nacrt (statuta) ZSO ponovo razmotri Ustavni sud Kosova”.

“Američko-evropski emisari su nam 21. oktobra rekli da je nacrt samoupravljanja napisan sa pažnjom u odnosu na slovo i strukture Ustava i zakona Republike Kosovo. Ako bi on bio potpisan, Ustavni sud bi trebao da ga proveri kako bi dao svoju ocenu ustavnosti ovog predloga”, rekao je Kurti.

On je još jednom ponovio i da je Kosovo posvećeno “punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i međusobnom priznanju”.

“Zbog toga smo prihvatili Osnovni sporazum i Aneks za implementaciju u Ohridu sa njihovih 12 tačaka. Ali, u oba slučaja, u Briselu i Ohridu predsednik Srbije je odbio da ih potpiše, iako je rekao da prihvata sporazum i da se slaže sa njegovim tekstom”, kazao je Kurti.

On je dodao da bi potpis značio implementaciju.

“Prihvatanje znači potpis. Samo potpis je garancija implementacije. To smo juče rekli kada je Samit u Briselu bio događaj i mesto gde bi to trebalo da se desi. Srbija je odbila da potpiše, čime je odbacila i nacrt Asocijacije“, naglasio je Kurti.

Premijer Kosova nije dao detalje o novom evropskom planu, rekavši da su to od njega tražili emisari.

„Poštujemo zahtev petorice izaslanika, pošto se od nas traži da o tome ne govorimo konkretno. Ali, najvažnije je da su emisari izjavili da su to pisali pažljivo uzimajući u obzir Ustav i zakon i da će odgovor na svaku dilemu uvek dati Ustavni sud”, naveo je Kurti.

„Posle 10 godina insistiranja na Asocijaciji, Srbija je juče odbila da potpiše nacrt ZSO koji su donele EU i SAD. U vremenu brojnih kriza, sastanci na visokom nivou pokazuju značaj koji EU pridaje normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”, rekao je Aljbin Kurti.

Comments

Pročitaj još