• Početna>
  • Vesti>

Borelj: Beograd i Priština odbili predlog za osnivanje Zajednice srpskih opština koji im je ponudila EU

Foto : X(Šarl Mišel)

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da zahteva od Beograda i Prištine da se dodatno angažuju u procesu normalizacije odnosa.

Kako je Borelj rekao novinarima nakon sastanaka u Briselu, to se može uraditi samo u okviru dijaloga jer je to jedini način da napreduju na evropskom putu.

“Nastavićemo da insistiramo i radimo na tome”, rekao je Borelj. On je rekao i da su i Beograd i Priština odbili predlog za osnivanje Zajednice srpskih opština koji im je ponudila EU, ali nije precizirao o kakvom se predlogu radi.

“Strane nisu bile spremne da prihvate i slože se oko uslova”, rekao je Borelj.

„Veoma smo zabrinuti zbog ćorsokaka u procesu normalizacije između Kosova i Srbije, i nedavnih terorističkih napada, koje smo ponovo osudili na sastanku, a koje smo danas imali odvojeno sa premijerom Kurtijem, zajedno sa predsednikom Makronom, kancelarom Šolcom, premijerkom Meloni a potom i sa predsednikom Vučićem kako bi sa njima razgovarali o situaciji, pokazujući još jednom da je jedini put napred normalizacija uz Dijalog. Da evropski put – zahteva normalizaciju odnosa između dve strane“, kazao je novinarima visoki predstavnik EU Žozep Borelj nakon današnjih sastanaka.

Potvrdio je večeras da je i dalje velika prepreka to što se ne formira ZSO, te da je na stolu novi predlog za ovu organizaciju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti odvojeno su se danas sastali sa evropskim i američkim posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine – Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, predsednikom Evropskog Saveta Šarlom Mišelom, kao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Prema izjavama jedne i druge strane ali i Evropske Unije, reklo bi se da se nije došlo do napretka u vezi dogovora bilo koje vrste.

Comments

Pročitaj još