• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Spremni smo da ispunjavamo sve što je dogovoreno, Srbija ne može da prihvati članstvo u UN niti nezavisnost Kosova

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle niza sastanka sa evropskim zvaničnicima u Briselu, da je Srbija u skladu sa svojom politikom jasno rekla da želi da se primene svi sporazumi koji su potpisani, od Osnovnog sporazuma iz 2013. do sporazuma koji su kasnije postignuti u Briselu i Ohridu.

“Uvek smo samo jednu stvar isticali, koja je uvek ponavljana, a to je da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN niti nezavisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo sve ono što je dogovoreno”, rekao je Vučić novinarima.

Predsednik Srbije je rekao da je papir koji je u Beogradu dobio 21. oktobra, tokom posete “velike petorke”, dobra osnova za nastavak razgvora u budućnosti.

“Potpuno smo spremni za formiranje ZSO u skladu sa predlozima koje smo dobili, za papir od 21. otkobra smo rekli da smo spremni da prihvatimo i da idemo u primenu”, istakao je Vučić.

Kako je rekao Vučić, niko u Briselu nije pomenuo nikakve sankcije prema Srbiji.

“Čuo sam da ih je neko drugi pominjao, ja nikada nisam rekao da bi Prištini ili bilo kome trebalo uvesti sankcije, kada se donose sankcije ulazi se u lošu atmosferu”, rekao je.

Vučić je naveo da ne samo da je govorio nego i inisistrao na stavovima Srbije.

“Jedino smo imali i opet rekli rezervu oko članstva Kosova u UN i nezavisnosti Kosova. Ponašali smo se potpuno odogovorno i ozbiljno”, rekao je Vučić.

Na marginama oktobarskog samita Evropskog saveta, danas su vođeni razgovori o situaciji na Kosovu i Metohiji. Bilo je više sastanaka u različitim formatima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa evropskim zvaničnicima, sa kojima se prethodno sastala i delegacija iz Prištine.

Usledili su novi razgovori sa predstavnicima EU. Predsednik Srbije je istakao da Srbija želi da se primene svi sporazumi i dodao da ne može da prihvati članstvo u UN niti nezavisnost Kosova. Papir od 21. oktobra dobra osnova za nastavak razgvora u budućnosti, rekao je Vučić.

“Ja ne mogu da govorim o detaljima jer nije dogovoreno da govorimo o detaljima. Kao što vidite, veoma smo se korektno držali toga i nigde nije procureo nijedan detalj”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se na sastancima govorilo o svim ključnim temama – od deeskalacije do primene sporazuma koji su ili potpisani ili dogovoreni u prošlosti.

“Srbija je jasno rekla da želi da se primene svi sporazumi, od osnovnog iz 2013. do onih kasnije u Briselu i Ohridu i uvek smo samo jednu stvar isticali, koja je poznata – a to je da Srbija ne može da prihvati člnastvo u UN niti nezavisnost Kosova“, rekao je Vučić.

Na tim pozicijama, dodao je, Beograd je rekao da je spreman da ispunjava sve što je dogovoreno i još jednom ponovio da je papir od 21. oktobra dobra osnova za nastavak razgvora u budućnosti.

Papir od 21. oktobra-predlog velike petorke

Comments

Pročitaj još