• Početna>
  • Vesti>

Vučić odlikovao Grenela: Pokazao je istinsku posvećenost dobrobiti srpskog naroda

Foto: Tanjug / Rade Prelić

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je Orden srpske zastave prvog stepena bivšem izaslaniku Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Predsednik Vučić je na Sretenje, 15. februara, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovao zaslužne pojedince i institucije, među njima je bio i Grenel, ali nije bio u mogućnosti da prisustvuje ceremoniji uručivanja odlikovanja.

Vučić je, prilikom uručivanja ordena, rekao da je Ričard Grenel istinski prijatelj Srbije koji je doprineo miru i stabilnosti u regionu.

“Danas imam čast da u ime građana Srbije iskažem zahvalnost čoveku koji je za kratko vreme neumornim radom izvršio značajan uticaj na odnose između Srbije i SAD i suštinski obogatio veze između naših naroda”, istakao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

Ukazao je da uloga Grenela u dijalogu Beograda i Prištine ne samo doprinosila regionalnom miru i stabilnosti, već i igrala ključnu ulogu u jačanju veza između SAD i Srbije.

Kako je rekao Vučić, Grenelov mandat kao čoveka za dijalog pokazuje njegovu oštrinu, ali i njegovo diplomatsko umeće i pre svega spremnost da čuje argumente druge strane i kada se sa njima ne slaže.

“On je nakon svoje službe u vezi sa dijalogom demonstrirao nešto što nismo gotovo mogli da vidimo u onome što eufemistički nazivamo međunarodnom zajednicom, a to je objektivnost, intelektualno i političko poštenje i doslednost vanserijskog karaktera”, naveo je Vučić.

“Njegov izuzetan angažman na Balkanu i lična vizija u čijem je središtu jačanje saradnje i rušenje barijera putem izgradnje ekonomskih veza bio je i jeste svedočanstvo njegovog dubokog verovanja u budućnost regiona, a time i budućnost Srbije i njegove vere u mogućnost pomirenje i stvaranje drugačije budućnosti za narode Balkana”, naveo je predsednik.

Dodao je da razgovori sa Grenelom nisu uvek bili laki, već naprotiv.

“Usudiću se da kažem da sa njim delim čvrsto uverenje da sudbina balkanskih naroda i država treba da bude baš u njihovim rukama. Kada smo bili u Vašingtonu, sećam se koliko mi je bilo teško da odbijem ono što je Grenel tražio, ali čak i kada smo to iz jasnih razloga morali da učinimo, on nije zatvarao vrata i nije pretio i nije donosio odluke o kažnjavanju onih koji su imali drugačiji stav ili koji nisu želeli da budu sto odsto poslušni”, naglasio je Vučić.

Istakao je da veruje da samo takva slobodna i samostalna Srbija može biti istinski i pouzdani partner i prijatelj SAD i svih drugih aktera u međunarodnoj zajednici

“Njegovo poznavanje srpske nacionalne filozofije doprinelo je da za vreme njegovog mandata ispisujemo stranice unapređenja duge istorije srpsko-američkih odnosa svedočeći istinu o dešavanjima na KiM i drugde u našem regionu i nakon svog posredničkog mandata on je doživljen kao pravičan i pravedan i daleko izvan granica naše zemlje. I zato je zauzeo posebno mesto u narodu Srbije i kod naših građana”, rekao je Vučić.

Posebno je istakao Grenelovu saradnju sa srpskim predstavnicima.

“Pokazao je istinsku posvećenost dobrobiti srpskog naroda, ali i drugih naroda koji žive na ovim prostorima. Ono što je njegova glavna karakteristika je da je ekonomiju pretpostavljao politici. Da je dobro razumeo da kada budemo rešili ekonomske probleme, da ćemo rešiti i političke problem”, rekao je Vučić.

Odajući priznanje Ričardu Grenelu, ponovo je istakao da potvrđujemo našu nepokolebljivu posvećenost jačanju prijateljstva i saradnje Srbije i SAD.

“SAD 1776. i moderna Srbija 1804. gradili su svoje kuće na istim vrednostima. Vrednostima koje su, čini mi se, nikada aktuelnije danas”, poručio je Vučić.

Zahvalio je Grenelu na izuzetnim naporima na unapređenju odnosa Srbije i SAD.

“Hvala vam na naporima koje ulažete u izgradnju mira i normalizaciju odnosa u našem regionu. Posebno vam hvala što govorite stvari koje znate da se mnogima ni u SAD, ni na Zapadu neće dopasti, ali se trudite da govorite istinu i imate taj pristup i intelektualnog i političkog poštenja kakav izrazito mali broj ljudi u našoj branši ima. Hvala vam i čestitam vam još jednom”, zaključio je predsednik Srbije.

Grenel: Međunarodna zajednica da izvrši pritisak na Kurtija da primeni sporazume

Ričard Grenel rekao je prilikom uručenja Ordena srpske zastave prvog reda da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da primeni prethodno potpisane i dogovorene sporazume između dve strane.

“Sada pritisak mora biti na gospodinu Kurtiju da sprovede ono što je gospodin Tači obećao. On to ne radi i verujem da međunarodna zajednica ima odgovornost da izvrši pritisak na njega da apsolutno preuzme te obaveze”, rekao je Grenel u Predsedništvu Srbije.

Grenel je ocenio da je mnogo više postignuto u dijalogu između Beograda i Prištine pre nego što je Kurti postao glavni pregovarač, iako je proces uvek bio težak.

Istakao je i da je bivši predsednik SAD Donald Tramp došao na ideju da u dijalogu između Beograda i Prištine akcenat bude na ekonomiji, a ne na politici.

“Njegova vizija je bila da u ovom regionu ekonomiju, radna mesta, stavimo na prvo mesto pre političkih pregovora i političkih reči”, rekao je Grenel.

Grenel je zahvalio Vučiću, Vladi Srbije, kao i celom srpskom narodu na odlikovanju i rekao da mu je to velika čast.

Podsetio je da je pre tri godine dobio sličnu nagradu i od prištinskih vlasti i da je verovatno jedina osoba koja je ikada dobila takvu vrstu priznanja od obe strane.

Comments

Pročitaj još