• Početna>
  • Vesti>

Sportski savez Kosova i Metohije: Multietnički košarkaški kamp u Štrpcu fingiran, ne odgovara realnosti

Foto: Radio Mitrovica sever

Sportski savez Kosova i Metohije saopštio je da multietnički košarkaški kamp u Štrpcu nije održan pod pokroviteljstvom Sportskog saveza KiM kao i da se ograđuju od organizacije ovog događaja.

Iz Sportskog saveza KiM navode da im se u poslednjih nekoliko dana obratio veliki broj građana negodujući organizaciju, kako su ocenili, fingiranog multietničkog košarkaškog kampa u Štrpcu.

“Kao krovni sportski savez želimo da se ogradimo od ovog događaja i naglasimo da on nije održan pod našim pokroviteljstvom, niti u skladu sa našim sportskim kalendarom i pravilima Sportskog saveza Srbije već je organizovan od strane neodgovornih lokalnih političkih pojedinaca pomognutih od strane nekih ambasada, kojima je očigledno cilj političke a ne sportske prirode, a namera da se život Srba i srpske dece na Kosovu i Metohiji predstavi na drugačiji način koji očigledno ne odgovara realnosti” navedeno je u saopštenju Sportskog saveza Kosova i Metohije.

Dodaju da dodatno zabrinjava i činjenica da ambasade i političari koji, kako se navodi, lažno brinu o srpskoj deci i sportskim klubovima tri godine nisu učinili ništa da spreče politički pritisak na decu i sportske radnike, kojima se zabranjuje organizacija sportskih događaja.

“Zabrinjava nas činjenica da iste te ambasade i pojedini lokalni političari, koji lažno brinu o srpskoj deci i sportskim klubovima tri godine nisu učinili ništa da spreče politički pritisak na srpsku decu i sportske radnike kojima se zabranjuje organizacija sportskih događaja i dolazak sportskih klubova iz centralne Srbije na prostor Kosova i Metohije, čime se političkom i institucionalnom represijom onemogućava sport u srpskim sredinama, preti hapšenjima sportskih radnika i učesnicima sportskih događaja a koji ovim fingiranim multietničkim košarkaškim kampom žele da prikažu da se diskriminacija nad srpskom decom i sportistima ne dešava” stoji u saopštenju.

Iz Sportskog saveza KiM pozivaju međunarodna sportska udruženja da svojim autoritetom utiču na institucije u Prištini, kako bi deci i sportskim radnicima omogućili organizaciju sportskih događaja i poručuju da sport mora biti izvan politike.

“Isto tako pozivamo naše proslavljene sportiste da ne dozvole da budu obmanuti i zloupotrebljeni od strane pojedinaca i stranih ambasada, te svojim proslavljenim imenima i ugledom ne učestvuju u fingiranim multietničkim i politički motivisanim događajima, dok srpski narod živi u “aparthejdu” bez osnovnih ljudskih prava na ovim prostorima”, zaključuje se u saopštenju Sportskog saveza Kosova i Metohije.

U Štrpcu je 14. oktobra počeo multietnički košarkaški kamp, koji će trajati u naredna dva meseca a organizovan je u saradnji sa Košarkaškom školom iz Prištine “M junior” i ambasadom SAD- u Prištini, koja je poslednje tri godine glavni organizator ovog događaja.

Comments

Pročitaj još