• Početna>
  • Vesti>

Zaustavljeni radovi kod starog groblja u Mitrovici; građani podneli krivičnu prijavu; Atić: Projekat nije opštinski

Foto: Radio Mitrovica sever

Inspektori Opštine Severna Mitrovica, u prisustvu Kosovske policije, postavili su traku na mestu izvođenja radova kod starog Suvodolskog groblja, ispod spomenika Kukavica u Kosovskoj Mitrovici, javio je reporter Radija Kosovska Mitrovica. Danas su na terenu bili prusutni policija i forenzičari. Gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Erden Atić rekao je da je projekat u okviru kog su izvođeni ovi radovi u nadležnosti kosovskog Ministarstva za infrastrukturu. Dvadesetak građana podnelo je krivičnu prijavu u Osnovnom sudu zbog skrnavljenja pravoslavnog groblja.

Atić: Opštinska inspekcija je zaustavila radove; projekat nije naš

Gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Erden Atić izjavio je za Radio Kosovska Mitrovica da se radovi na izgradnji puta izvode u okviru projekta kosovskog Ministarstva za infrastrukturu, te da se ne radi o opštinskom projektu.

Dodaje da je jedna kompanija dobila tender od kosovskog Ministrastva infrastrukture, da još uvek nema dovoljno informacija ali da je zbog vesti o skrnavljenju pravoslavnog groblja, inspekcijski direktorat ove opštine, odmah stopirao radove.

“Moramo da sačekamo da dobijemo detaljnije informacije o svemu. Ovo nije opštinski projekat, već projekat Ministarstva za infrastrukturu” rekao je Atić.

Građani podneli krivičnu prijavu

Više građana Kosovske Mitrovice podnelo je danas krivične prijave Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici zbog izvođenja radova u blizini starog Suvodolskog groblja koje je tom prilikom oskrnavljeno.

Prijave je sudu predao Nikola Kabašić, nekadašnji predsednik Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici.

On je u izjavi medijima rekao da se tu ne radi o bespravnoj gradnji za koju bi bila nadležna Opština, već da je reč o krivičnom delu. Napomenuo je da je veći broj građana uznemireni vešću o izgradnji puta na ovoj lokaciji, došao da podnese prijavu.

“Reč je o krivičnom delu – skrnavljenje i raskopavanje grobova i leševa i to je kažnjivo po zakonu. Nismo svi mogli da uđemo u zgradu, ja sam podneo zvaničnu krivičnu prijavu. Otvoren je slučaj. Oni su već uputili nekoliko patrola na lice mesta, forenzičku ekipu koja će sada sve to da snimi, da prikupi dokaze, da pokušaju da nađu lica koja su odgovorna za to i očekujem da nakon saznanja, tužilaštvo pokrene zvaničnu istragu protiv naručioca posla, finansijera posla i neposrednog izvršioca radova” rekao je Kabašić.

Ističe da je groblje jasno obeleženo, te da na tom mestu ima oko 30 nadgrobnih spomenika, starih od nekoliko decenija, do više stotina godina.

“Tu su se sahranjivali meštani sela Suvi Do, do 60-ih godina prošlog veka. Ali, to jeste groblje, jasno se videlo da je groblje i i ne može nikako, ni po kojim zakonima da se pravi put” dodaje Kabašić i naglašava da ovo nije političko, već pravno i civilizacijsko pitanje.

Kabašić je napomenuo da je danas ispred suda okupljeno dvadesetak građana u gradu koji kako je rekao, broji 20 hiljada ljudi, te da ovakve situacije zahtevaju veće i ujedinjeno delovanjegrađanstva.

“Ako danas ćutimo, oni će sutra da dođu u vaša dvorišta, u vaše stanove, pa kad tu počnu da vam prekopavaju, tada se pitajte šta ćete da radite” rekao je Kabašić.

Foto: Radio Mitrovica sever

Grupa građana okupila se jutros ispred Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici kako bi iskazala nezadovoljstvo zbog izvođenja radova na starom groblju. Poručili su da su očajni i nezadovoljni zbog svega štose dešava već dve godine, te da žele da izraze nezadovoljstvo i da pozovu sve međunarodne i lokalne faktore da reše ovaj problem.

Podsetimo, za sada nepoznati izvođači radova, započeli su izgradnju puta do zapaljenih i napuštenih albanskih kuća, čija je rekonstrukcija nedavno započela u okviru najavljenog programa povratka Albanaca u neselja Brđani i Mikronaselje. Međutim, put prolazi preko sada izoranog starog gradskog groblja, čiji bi spomenici mogli biti stari nekoliko stotina godina. Parcela pripada SPC.

Comments

Pročitaj još