• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska sa zaprepašćenjem prmila vest o skrnavljenju pravoslavnog groblja

Foto: Radio Mitrovica sever

Eparhija raško-prizrenska Srpske Pravoslavne Crkve reagovala je na vest o skrnavljenju pravoslavnog groblja na područiju Kosovske Mitrovice koje se prekopava kako bi se izgradio put do zapaljenih i napuštenih albanskih kuća čija je rekonstrukcija, od strane kosovskih vlasti, nedavno započela u okviru najavljenog programa povratka Albanaca u neseljima Brđani i Mikronaselje.

“Eparhija raško – prizrenska Srpske Pravoslavne Crkve je sa dubokim zaprepašćenjem primila vest o još jednom skrnavljenju pravoslavnog groblja na području Kosova i Metohije”, saopštili su iz eparhije.

Iz eparhije navode da je reč o starom groblju u Kosovskoj Mitrovici, većinski srpskoj opštini gde opštinsku vlast od maja ove godine drže kosovski Albannci, da se radi o urbanom područiju, a da se firma i lice koje ih je angažovalo bez ikakvog straha od posledica izvodili radove preko groblja, ne osvrćući se čak ni, kako su rekli, ljudske kosti koje su mašine iskopavale iz zemlje. Iz eparhije su podsetili da srkrnavljenje grobova pravoslavnih vernika na Kosovu traje intezivno poslednje 24 godine bez kažnjavanja.

“Podsećamo da nekažnjeno skrnavljenje grobova pravoslavnih vernika na Kosovu traje intenzivno poslednje 24 godine. Slike vandalizovanih grobalja i skrnavljenih grobova nisu samo odgovornost pojedinace. Kosovske institucije svojim ponašanjem zapravo podstiču ovakve radikalne elemente u kosovskom društvu, a izostanak jasne i nedvosmislene osude u društvu šalje poruku da je takvo ponašanje prihvatljivo, ili čak i poželjno. Zato je i došlo do ovakvog pogoršanja međuetničkih odnosa na Kosovu i Metohiji, posebno poslednjih godina”, stoji u saopštenju.

Eparhija u svom saopštenju navodi da je ovako ponašanje jasan pokazatelj da je reč o namernoj kriminalizaciji i proterivanju Srba i Srpske pravoslavne crkve.

“U vremenu kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova za jedan dan proteralo igumana manastira Devina Voda o. Fotija, kada ministri u kosovskoj vladi po ko zna koji put ponavljaju dokazano lažne optužbe na račun Crkve, slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih bez ikakvog straha prelaze kamioni radi izgradnje puta, upotpunjavaju opštu sliku stanja u kom se srpski narod i Srpska Pravoslavna crkva nalaze. Ovakvo ponašanje jasno pokazuje da je reč o namernoj kriminalizaciji i proterivanju Srba i Srpske Pravoslavne crkve i zatiranju tragova njihovog vekovnog postojanja na ovim prostorima”, dodali su iz eparhije.

Iz eparhije su podsetili da SPC svih ovih godina poziva na pomirenje i vladavinu prava i zakona, da je SPC među prvima osudila nedavno nasilje 24. septembra i da nasilje ne sme da bude put ka rešavanju problema.

“Pozivamo još jednom međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj kako bi došlo do hitne deeskalacije situacije. Mišljenja smo da nas upravo ovakve situacije i problemi podsećaju na važnost smirivanja tenzija i potrebe iskrenog dijaloga, koji bi doveo do poboljšanja opšte situacije i života građana. Sada je i više nego potrebno raditi na zaštiti našeg naroda i Srpske pravoslavne crkve i njenog kulturnog i verskog nasleđa. Nepravedno i diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija uz korišćenje lažnih optužbi i jezika mržnje, koji vodi otvorenom progonu na etičkoj i verskoj osnovi, treba da prestane jer onemogućava rešavanje pitanja dijalogom i uspostavljanje normalnog života za sve građane jednako” zaključili su iz eparhije.

Comments

Pročitaj još