• Početna>
  • Vesti>

Eljšani: Istražitelji KP obišli staro Suvodolsko groblje; građani ispred Osnovnog suda: Podnećemo krivičnu prijavu

Foto: KoSSev, printscreen

Istražitelji Kosovske policije regiona Sever obišli su danas lokaciju na kojoj je juče, teškom mehanizacijom probijen put ka porušenim albanskim kućama ispod spomenika Kukavica, kako bi utvrdili navode o skrnavljenju starog pravoslavnog groblja. Grupa građana Kosovske Mitrovice okupila se ovog jutra ispred Osnovnog suda kako bi podnela krivičnu prijavu.

Kako je za Radio Kosovska Mitrovica rekao zamenik direktora Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani, do trenutka objavljivanja vesti nije bilo prijava građana u vezi ovog slučaja, ali je policija o postojanju groblja saznala iz medija i ovog jutra, upućeni su istražitelji na lice mesta, kako bi utvrdili da li su navodi istiniti.

“Trenutno radova na toj lokaciji nema, a sa tužiocem ćemo videti šta dalje” rekao je Eljšani.

Veljković: Podnećemo krivičnu prijavu

U međuvremenu ispred zgrade Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, okupila se grupa građana, sa namerom da podnese krivičnu prijavu i iskaže protest.

“Mi ćemo danas da podnesemo krivične prijave zato štonepoznati izvođači izvode radove u Ulici Vlade Ćetkovića u Severnoj Mitrovici, i to na lokaciji gde je pravoslavno groblje koje je tu nemkoliko vekova” rekao je ispred okupljenih građana Stefan Veljković.

Veljković kaže da su se građani jutros obratili policiji da dođe da ispita o čemu je reč.

“Mi, kao grupa očajnih i nezadovoljnih građana zbog svega što nam se dešava već dve godine, hoćemo da izrazimo svoje nezadovoljstvo i da pozovemo sve međunarodne i lokalne faktore da reše ovaj problem. Jer ako su groblja počeli da nam prekopavaju, šta je sledeće što možemo da očekujemo” rekao je Veljković.

Podsetimo, u toku jučerašnjeg dana, teška mehanizacija, krčila je put ka porušenim albanskim kućama, ispod spomenika Kukavica. Mehanizacija je, međutim, prešla bar delom preko starog pravoslavnog groblja, tzv. starog Suvodolskog groblja.

KoSSev prenosi da se groblje nalazi na zemljištu koje pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da se radi o parceli od oko 30 ari, koje je zavedeno i u srpskom i u kosovskom zakonodavstvu, kao i da će SPC narednih dana pokrenuti pitanje zaštite.

Bivši predsednik Osnovnog suda u Mitrovici, Mitrovčanin Nikola Kabašić, reagovao je na svom Fejsbuk nalogu, objasnivši da se radi o krivičnom delu, te je najavio podnošenje krivične prijave policiji i tužilaštvu.

Comments

Pročitaj još