• Početna>
  • Vesti>

Brnabić u Briselu sa Varheljijem o svim aktuelnim temama

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Briselu da je imala dobre sastanke sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Ilom Johanson, ističući da se nastavlja borba za Srbiju i njene interese posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ana Brnabić, koja boravi u Briselu, imala je važne sastanke sa evropskim zvaničnicima, posle čega je poručila da se nastavlja borba za srpske interese.

Navela je da je sa komesarom Varheljijem razgovarala o svim aktuelnim temama – o Kosovu i Metohiji, medijskim zakonima, vladavini prava, ali i predstojećem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije.

Premijerka očekuje pozitivan pomak u izveštaju Komisije jer je, kako kaže, dosta toga urađeno, posebno u oblasti vladavine prava.

“Kakav će biti izveštaj Evropske komisije, zavisi od mnogo faktora”, rekla je Brnabić.

Govoreći o predstojećim sastancima predsednika Aleksandra Vučića u Briselu, premijerka je istakla da ti sastanci neće biti laki, ali da veruje da je većini u Briselu jasno da Beograd ne stoji iza incidenta koji su se dogodili 24. septembra u Banjskoj i da to nije bilo u interesu Srbije.

“Mi ćemo nastaviti da insistiramo na formiranju Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom, na bezbednosti našeg naroda na KiM, ali i za druge nealbance, poput Roma”, rekla je Brnabić.

Ukazala je da na to da su romskoj deci koja idu u srpske škole na Kosovu i Metohiji oduzete stipendije, te da ne postoji šansa da oni dobiju stipendije od prištinskih vlasti.

Istakla je da na KiM traje stalna i svakodnevna represija prema Srbima i svim nealbancima.

“Borićemo se za to da ti ljudi imaju osnovne uslove za život”, zaključila je Brnabić.

Comments

Pročitaj još