• Početna>
  • Vesti>

Osmani: Srbija je očekivala da će 24. septembra Kosovo postati slično Krimu

Foto: RTK

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, otpočela je govor u SB UN, obraćajući se preživelima rata na Kosovu, naročito žrtvama hiljada ljudi koji su pretrpeli nasilje tokom rata.

Ona se obratila Savetu bezbednosti UN kao predsednica zemlje koja je tokom rata na Kosovu izgubila 13.000 ljudi, sa mnogo nestalih i ubijenih dece po glavi stanovnika, što je najviše u bilo kom ratu u bivšoj Jugoslaviji.

“Ustali smo iz pepela da gradimo svoje živote, da izgradimo budućnost u kojoj svi ljudi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, mogu da žive bez straha i diskriminacije”, kazala je predsednica Kosova.

Ona je dalje izrazila odlučnost Kosova da napreduje, a ne nazaduje.

“Ovde sam da ponovo potvrdim da sve institucije Kosova ne dozvoljavaju nazadovanje posle teške slobode koju smo stekli zajedno s demokratijama iz celog sveta, jer je “nezavisna i suverena Republika Kosovo” najuspešnija priča u istoriji čovečanstva”, izjavila je predsednica Osmani.

Dalje je govorila o napadu srpske paravojne terorističke grupe koju podržava Srbija u Banjskoj u Zvečanu, gde su ubili pripadnika kosovske policije, Afrima Bunjakua.

“Toga dana Kosovo je bilo meta akta agresije srpskih terorističkih i paravojnih grupa”, izjavila je Osmani.

Takođe je dodala da se nakon događaja od 24. septembra sve promenilo, naglašavajući da je posvećenost Kosova zaštiti suvereniteta i vladavine prava nepokolebljiva.

Istakla je da je Srbija očekivala da će 24. septembra Kosovo postati slično Krimu, ali su se suočili s odlučnim odgovorom kosovske policije.

Predsednica je istakla da se Kosovo izdvaja po borbi protiv korupcije, slobodi medija, političkim i građanskim pravima, kao i po demokratskim izborima.

“U potpunosti razumemo vrednost naše demokratije i nezavisnosti i snažno se ponosimo celim našim putem izgradnje države, na putu odlučnosti i žrtava”, zaključila je predsednica Osmani.

SAD osuđuju napad na severu Kosova koji se dogodio 24. septembra

Comments

Pročitaj još