• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Ispuniti obaveze iz dijaloga, nastavićemo razgovore, deeskalacija i normalizacija hitnija nego ikada

Foto: Tanjug

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je “velika petorka” tokom posete Beogradu i Prištini izrazila očekivanje da dve strane u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga i naglasio da je neprihvatljivo bilo kakvo odlaganje ili postavljanje uslova. Najavio je i da će razgovori uskoro biti nastavljeni.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da je tokom posete Beogradu i Prištini, u koju je otputovao zajedno sa izaslanicima Francuske, Nemačke, Italije i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, razgovarano sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem o tome kako unaprediti normalizaciju odnosa i ostvariti napredak u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji.

On je dodao da je tema bila i bezbednosna situacija na severu KiM. Ponovio je da su članovi “velike petorke” poručili Vučiću i Kurtiju da događaji od 24. septembra predstavljaju “jasnu eskalaciju bez presedana”, što, kako je rekao, pokazuje da su i deeskalacija i normalizacija sada hitnije nego ikada ranije.

“Zajedno sa našim partnerima, ujedinjeni smo u osudi terorističkih napada i naglašavamo da svi počinioci moraju biti privedeni pravdi”, rekao je Lajčak i dodao da se očekuje “puna saradnju Srbije u tom pogledu”.

On je dodao da događaji od 24. septembra ne menjaju činjenicu da su Beograd i Priština ranije ove godine postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

“Tokom naših razgovora preneli smo očekivanje da Kosovo i Srbija u potpunosti ispune svoje obaveze iz dijaloga. Bilo kakvi uslovi ili odlaganja su neprihvatljivi. Zahvaljujem se svojim partnerima na ovoj poseti i uskoro ćemo nastaviti naše razgovore”, poručio je Lajčak.

Comments

Pročitaj još