• Početna>
  • Vesti>

SAD i EU traže hitno smanjenje tenzija i primenu sporazuma između Beograda i Prištine

Tanjug

SAD i Evropska unija pozvale su na “hitno smanjenje tenzija” i na “brzu i bezuslovnu” primenu Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i povratak dijalogu, navodi se u zajedničkoj izjavi usvojenoj na Samitu SAD i EU u Vašingtonu.

U delu zajedničke izjave koji se odnosi na region Zapadnog Balkana navodi se da SAD i EU “ponovo potvrđuju zajedničku posvećenost stabilnosti na Zapadnom Balkanu i evropskoj perspektivi regiona”.

“Svi partneri moraju nastaviti potrebne reforme, kako bi napredovali na svom evropskom putu”, navedeno je u dokumentu objavljenom na sajtu Evropske komisije.

U dokumentu se poziva na smanjenje tenzija i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog kojem posreduje Evropska unija.

Domaćin Samita SAD-EU bio je američki predsednik Džozef Bajden, zajedno sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, dok su EU predstavljali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Comments

Pročitaj još