• Početna>
  • Vesti>

Lajčak u Prištini: Došli smo sa planom za nastavak dijaloga, što pre formirati ZSO

RTS

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je “velika petorka” u Prištinu došla sa planom za nastavak dijaloga i poručio da je što pre potrebno uspostaviti Zajednicu srpskih opština.

Lajčak je, nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, rekao da je o tom planu razgovarano sa Kurtijem, a da će se tek razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, prenosi Koha.

“Mi smo smislili plan, razgovarali smo o tome sa Kurtijem i razgovaraćemo o tome sa Vučićem”, naveo je Lajčak, ne iznoseći detalje.

On je dodao da je sa Kurtijem razgovarano o unapređenju normalizacije odnosa Beograda i Prištine i ostvarivanju napretka u primeni do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga, dodajući da dijalog nema alternativu, dodaje Reporteri.

Lajčak je ponovio da je potrebno što pre formirati Zajednicu srpskih opština i naglasio da Priština, bez ZSO, ne može da napreduje na putu ka Evropskoj uniji. “Kurti ima odgovornost da napreduje u pogledu normalizacije, ako želi da Kosovo napreduje u EU. Moram da ponovim da ZSO treba da se formira bez odlaganja”, rekao je Lajčak.

Navodi da su pripadnici “velike petorke” oštro osudili “napad 24. septembra” u Banjskoj i “jasno stavili do znanja da svi napadači moraju da se privedu pravdi”, kao i da se očekuje puna saradnja Beograda u vezi sa tim događajima. On je rekao da je “napad naoružanih pojedinaca” na kosovsku policiju jasna eskalacija.

“Događaji od 24. septembra jasno su pokazali da su deeskalacija i normalizacija hitnije nego ikad. Bilo kakvo uslovljavanje ili odlaganje je neprihvatljivo i očekujemo da Kosovo i Srbija ispune obaveze iz dijaloga”, naveo je je Lajčak.

Vučić će se, kako je ranije najavljeno, sastati danas sa Lajčakom, kao i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Francuske i Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednice Vlade Italije Frančeskom Talom.

Comments

Pročitaj još