• Početna>
  • Vesti>

Tokom vikenda besplatni preventivni pregledi štitne žlezde u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici

Foto: Radio Mitrovica sever

KBC Kosovska Mitrovica jedna je od 170 zdravstvenih ustanova u Srbiji, u kojoj će tokom predstojećeg vikenda, u subotu i nedelju, od 8 do 16 časova, građani moći besplatno i bez zakazivanja da obave ultrazvučni i pregled hormona štitne žlezde.

Pregledi se organizuju zbog povećanog broja obolelih od poremećaja rada štitne žlezde, naročito kod žena, a prevencija ima značajnu ulogu u ranom otkrivanju i lečenju, ističe za TV Most, direktor KBC-a , Zlatan Elek , koji dodaje da bi naši sugrađani morali da imaju u vidu da je uvek ,,bolje sprečiti nego lečiti”.

,,Ove nedelje ćemo raditi ultrazvučne preglede štitne žlezde, kao i laboratorijske analize, odnosno proveru hormonskih vrednosti. Građanima nisu potrebni uputi, niti zakazivanja, dovoljno je da se samo pojave od 8 do 16 časova i biće besplatno pregledani ultra- zvukom, od strane specijaliste, radiologa, a u laboratoriji ce se uraditi potrebne analize krvi” rekao je doktor Elek.

On je dodao da je su pregledi prevashodno organizovani za one koji do sada nisu imali problema sa radom štitne žlezde, a da će se, ako rezultati pokažu da je to potrebno, potencijalni pacijenti uputiti na dalje lečenje, kod endokrinologa, takođe bez zakazivanja.

Dom zdravlja Gračanica će takođe tokom vikenda, 21. i 22. oktobra, organizovati preventivni pregled štitine žlezde.

Pregledi će se obavljati od 8 do 16 časova u Domu zdravlja Gračanica.

Poziv je upućen svim građanima, bez obzira na starost, a posebno osoboma sa povećanim rizikom za bolesti štitaste žlezde.

Pregledi su besplatni a nije potrebno ni njihovo zakazivanje. Na pregled se može doći i bez zdravstvene knjižice.

“Preventivni pregledi organizuju se uz podršku Odeljenja za zdravstvo Opštine Gračanica i obavljaće ih specijalista radiologije. Tom prilikom obaviće se ultrazvučni pregled štitne žlezde, a po proceni lekara uradiće se i analiza hormona T4 i TSH”, navodi se u saopštenju Odeljenja za zdravstvo Opštine Gračanica.

Comments

Pročitaj još