• Početna>
  • Vesti>

General Mojsilović  sa novim komandantom KFOR-a o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na KiM 

Foto: Ministarstvo odbrane RS

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović primio je danas komandanta KFOR-a general-majora Ozkana Ulutaša, koji je ovu dužnost preuzeo prošle nedelje.

Na sastanku u Beogradu razgovarano je o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na KiM i aktivnostima koje se mogu preduzeti radi unapređenja mira i bezbednosti na prostoru Kosovo i Metohije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

General Mojsilović je u razgovoru istakao da Vojska Srbije, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkim sporazumom, KFOR prepoznaje kao jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji i izrazio očekivanje da će međunarodne snage bezbednosti preduzeti neophodne korake za deeskalaciju situacije na KiM i zaštititi srpsko nacionalno, kulturno-istorijsko i versko nasleđe.

Načelnik Generalštaba je istakao značaj saradnje na svim uspostavljenim nivoima između Vojske Srbije i KFOR-a, a u cilju očuvanja bezbednosti i prevencije kriza, uz potpuno i nepristrasno sprovođenje mandata koji je KFOR-u dat rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ozkan Ulutaš je dužnost komandanta KFOR-a preuzeo od italijanskog general-major Anđela Mikelea Ristuče.

General-major turske vojske Ozkan Ulutaš 28. je komandant KFOR-a. On je ujedno i prvi turski general koji komanduje nekom misijom NATO-a, iako je Turska od 1952. godine članica Alijanse.

Comments

Pročitaj još