• Početna>
  • Vesti>

Boškoćević: “Vajarstvo je izabralo mene a ne ja njega – san nije gotov kad se probudiš, nego kad ga ostvariš“

Stefan Boškoćević rkm

Stefan Boškoćević, student iz Štrpca, upisao je Fakultet umetnosti na prištinskom Univerzitetu 2020. godine, smer vajarstvo. Talentovan i vredan mladić koji je čvrsto rešen da nastavi da se školuje i stvara na Kosovu i Metohiji a zanimljivo je njegovo interesovanje za kulturno nasleđe koje pokušava da prenese i na svoja dela. To je više izvodljivo kod grafike nego kod vajarstva, ali ne poriče da je interesovanje podjednako.

„Vajarstvo je došlo nekako spontano u moj život, nisam uspeo da upišem smer za grafički dizajn, pa sam odlučio da upišem vajarstvo. Zato volim da kažem vajarstvo je izabralo mene a ne ja njega. Uspeo sam da upišem i grafički dizajn i sada studiram oba studijska programa“, objasnio je.

Talenat je nešto sa čim se čovek rađa, iako Stefan priznaje da nije znao da je talentovan za tu vrstu umetnosti.

„Verujem da sam imao taj talenat ali je bio sakriven negde duboko u meni i probudio se tek negde kada sam upisao vajarstvo. Poslali su me na likovnu koloniju u Tršić, tamo sam bio okružen vajarima studentima već svršenim umetnicima. Sedam dana smo stvarali i tada se u meni probudio taj vajar“

Kaže da je radio sa drvetom i da se prvi put susreo sa tim materijalom pa je za njega bio to dodatni stres. Pomogao mu je razgovor sa ostalim studentima i profesorima i tako je stigao do prve skulpture.

Trenutno sebe vidi na Kosovu i Metohiji.

„Ovde sam odrastao ovde stvaram i kroz moje radove se može videti taj deo Kosova koji želim da zadržim i prikažem ostalim ljudima da i na Kosovu postoji umetnost, da se mi ovde i te kako borimo za umetnost i želimo da opstanemo na Kosovu i Metohiji“

Stefan Boškoćević je do sada imao jednu samostalnu izložbu pod nazivom „Tavan“, koja je održana ove godine u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u aprilu mesecu.

„Ime izložbe je nastalo slučajno, jer sam radio seriju grafika porodičnih fotografija koje sam našao kod kuće. To su bili moji deda,pradeda, prababa…Tema grafika su bile stare kuće i ono što sam pored toga pronašao na tavanu, televizore, stare radio aparate, ručne radove i sl… Radio sam prvo jednu seriju grafika pa potom i drugu. Onda sam razmišljao šta sa njima, kako da organizujem izložbu, te je spontano nastao i naziv izložbe“Tavan“( prostor koji mi je u tom trenutku poslužio kao inspiracija), jer sve što sam preneo na grafike pronašao sam na tavanu“,kaže Stefan.

Prikazivanjem ovih grafika i izložbom on je hteo da pokaže kako je moguće kroz umetnost očuvati tradiciju i srpsku kulturu i identitet.

„Živimo u takvom društvu gde često odbacujemo te neke vrednosti kao što su stvari koje su nekada bile u funkciji ali vremenom ih odbacujemo. Ja sam na taj način te predmete vratio kroz svoje radove i oživeo ih na taj način“.

Pokušava to isto i u sferi vajarstva i kaže da će nova serija skulptura doneti to nešto novo i taj duh tradicionalnog.

„Imam na umu još dve samostalne izložbe. Na jednoj trenutno radim. Zove se „Nastajem,nestajem“i bavim se nekim nevidljivim crtežom kroz skulpturu. Pravim gipsane ploće na kojima ću crtati. To je vrsta reljefa. Uporedo radim skulpture i nadam se da ću  uskoro imati i samostalnu izložbu skulptura“.

Planira da nastavi da se školuje  i posle osnovnih studija na master akademskim studijama, a mladima poručuje da veruju u sebe, da ne odustaju i da sanjaju, jer „san nije gotov kad se probudiš, nego kad ga ostvariš“. Voli da sanja, stvara i ostvaruje svoje snove.

„Verujte, sanjajte i ostvarićete vaše snove“, poručuje za kraj Stefan Boškoćević.

Comments

Pročitaj još