• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorkom Nemačke o političkoj situaciji i bezbednosti Srba na Kosovu

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Anke Konrad sa kojom je razgovarao o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, istakavši čvrstu i principijelnu opredeljenost Beograda za mirnim rešavanjem svih otvorenih pitanja i problema u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Petković je posebno podvukao koje je sve korake Beograd preduzeo u cilju normalizacije situacije na severu KiM, istakavši da Priština nije preduzela neophodne mere koje bi vodile smirivanju tenzija i deeskalaciji, već naprotiv svakodnevno povlači dodatne eskalatorne poteze s ciljem izazivanja novih kriza i tenzija i etničkog čišćenja našeg naroda”navodi se u tekstu i dodaje da je istakao poziv Beograda, ali i spremnost Srpske liste da učestvuju na lokalnim izboirma na severu KiM.

Petković je preneo svojoj sagovornici da Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem koči i sabotira taj proces različitim uslovljavanjima i administrativnim preprekama jer zapravo ne želi da izbore sprovede.

“Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju naznačio je da Priština tragične događaje od 24. septembra u Banjskoj koristi za dodatni teror i obračun sa srpskim narodom, što rezultira odlivom srpskog stanovništva sa njihovih vekovnih ognjišta” dodaje se.

Petković je, kako se navodi, sagovornici nabrojao glavne primere teškog položaja Srba u pokrajini, njihova svakodnevna hapšenja i maltretiranja, posebno skrenuvši pažnju na činjenicu da je Azemu Kurtaju, koji je okrivljen da je 6. januara ove godine pucao u srpske dečake Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, ukinut kućni pritvor i da mu je dopušteno da se brani sa slobode. To jasno govori da za Srbe na KiM nema ni prava, ni pravde, niti ih može biti pod režimom Aljbina Kurtija, rekao je direktor Petar Petković.

“Petković je naglasio da Beograd ostaje iskreno zainteresovan da se što pre sedne za pregovarački sto i da u dijalogu Beograda i Prištine dođe do kompromisnog rešenja, kojim bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu. Da bi se to dogodilo potrebno je, prema Petkovićevim rečima, da Priština urgentno deeskalira situaciju na terenu i omogući formiranje Zajednice srpskih opština, što Aljbin Kurti kategorički odbija, naočigled međunarodnih aktera” stoji na kraju saopštenja.

Comments

Pročitaj još