• Početna>
  • Vesti>

KFOR: 200 britanskih i 130 rumunskih vojnika kao pojačanje snaga misije na Kosovu

Foto: Facebook (NATO Kosovo Force-Kfor)

Kontingent od dve stotine britanskih vojnika iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa i više od 130 dodatnih trupa iz Rumunije stigli su na Kosovo i pridružili se već raspoređenom kontingentu od 400 pripadnika Velike Britanije, kao pojačanje snaga na terenu, objavila je misija Kfor na Kosovu.

Raspoređivanje ovih snaga dolazi nakon zahteva vrhovnog komandanta saveznika NATO Evrope i odobren je od strane saveznika u Severnoatlantskom savetu, objavljeno je na zvaničnoj fejsbuk stranici ove misije.

“To je mudar korak, Kfor mora imati na raspolaganju snage koje su mu potrebne da ispuni svoj mandat UN za održavanje bezbednog okruženja za sve ljude na Kosovu”, obrazložio je Savet pri odobrenju za dolazak pomenutih trupa.

Kao osnovni razlog za to navode nedavne događaje u selu Banjska, i kako kažu, “nasilne napade na kosovsku policiju i povećane tenzije u regionu”.

NATO vodi mirovnu operaciju na Kosovu od 1999. godine u skladu sa svojim mandatom po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. KFOR se trenutno sastoji od više od 4.500 vojnika 27 saveznika i partnera NATO-a.

Comments

Pročitaj još