• Početna>
  • Vesti>

Zajednički protesti Srba i Albanaca zbog kamenoloma u Straži

Foto: RTV Puls

Srbi i Albanci, njih pedesetak, danas su na jedan sat blokirali put u novobrdskom selu Straža, jer im je život postao nepodnošljiv zbog rada kamenoloma.

Novosagrađeni kamenolom, koji je samo par stotina metara udaljen od ulaza u selo iz pravca Novog Brda, ugrožava životnu sredinu i normalan život svih meštana, i Srba i Albanaca, tvrde za RTV Puls.

Ovim protestom žele da skrenu pažnju javnosti na neodrživo stanje. Put kojim se kreću teški kamioni sa velikim teretom je u katastrofalnom stanju, ali je u nadležnosti centralnih institucija, pa opština Novo Brdo nema nikakve ingerencije s tim u vezi.

“Svakog dana nam prođe preko stotinu kamiona sa teškim tovarom. Put nam je tako reći uzoran, ne samo uništen”, kaže za Puls stanovnik Straže Ljubiša Ivković.

U ataru sela Stanišor, na brdu zvanom Glama, već godinama radi više od 20 kamenoloma, a dnevno kroz ovo i druga susedna sela prođe i do 300 teških kamiona. Uslovi za život su katastrofalni, tvrde okupljeni građani.

“Mi smo danas izašli zato što je nemoguć život – od kamenoma, od prašine, od kamiona, kao da su ceo dan ceo svet zauzeli”, kaže Ešref Jakupi, komšija iz Straže.

Nekad kraj poznat po zdravoj životnoj sredini sada je vidno ugrožen.

“I oranice, i pašnjaci, i svi izvori su nam isečeni, neki zamućeni, jako teško se živi, iskreno”, kaže Ivković.

Sa protesta je upućen zahtev nadležnoj inspekciji u Prištini da izađe na teren, utvrdi činjenično stanje i zaštiti građane i životnu sredinu. Do tada će se protesti održavati svakog dana od 14 do 15 časova dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Skup su pored kosovske policije pratili i pripadnici KFOR-a.

Comments

Pročitaj još