• Početna>
  • Vesti>

Starović: Srbija u narednom periodu može da računa na još snažniju ulogu Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta

Tanjug

U Kini se održava treći Forum za međunarodnu saradnju “Pojas i put” na kome srpsku delegaciju predvodi predsednik Aleksandar Vučić. Srbija i Kina su potpisale tri strateška sporazuma i još nekoliko ugovora vrednih četiri milijarde evra. Državni sekretar Ministrstva odbrane Nemanja Starović kaže za RTS da je jučerašnji dan bio veoma velik i važan za Srbiju i sve građane i da će puni efekti potpisanih sporazuma biti vidljivi tek u mesecima i godinama koje su pred nama.

Nemanja Starović ističe da je prijateljstvo Beograda i Pekinga izdržalo test vremena.

“Samo u poslednjih nekoliko godina, kriza izazvana pandemijom koronavirusa i stravični rat u Ukrajini kojem se ne vidi kraja, svi poremećaji na planu političkih odnosa i ekonomije na globalnom planu, sve to smo uspeli nekako da izdržimo, da prevaziđemo i da jučerašnjim danom podignemo odnose sa Kinom na jedan viši i novi nivo”, naglašava Starović.

Kaže da u narednom periodu Srbija može da računa na još intenzivniju, snažniju i aktivniju ulogu Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta.

“Verujem da ćemo u mesecima pred nama tome i svedočiti”, ističe Starović.

Naglašava da je u Pekingu itekako bila zastupljena i ekonomska dimenzija i da je najvažnija vest iz Kine potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

“Preko 10.000 naših proizvoda će biti odmah ili postupno oslobođeno svih carinskih dažbina. Time će postati konkurentniji i pristupačniji potrošačima na kineskom tržištu, bilo da govorimo o proizvodima koji su najperspektivniji poput vina, rakije, piva, meda, jabuka i drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali i kada govorimo o drugim segmentima privrede, i o industriji i o farmaceutskim proizvodima”, navodi Starović.

Ističe da je to velika šansa i da je siguran da će privrednici iz Srbije znati da je iskoriste.

Comments

Pročitaj još