• Početna>
  • Vesti>

Putnici na Jarinju: Da se dogovore, da oslobode narod muke

Foto: Radio Mitrovica sever, Jarinje arhiva

Posle gotovo mesec dana normalizovan je saobraćaj preko administrativnog prelaza Jarinje, pa je od jutros preko ovog punkta moguće ući na teritoriju Kosova iz pravca Raške.

Prelaz Jarinje koji je zajedno sa Brnjakom bio zatvoren iz pravca centralne Srbije, jutros je otvoren potpuno za saobraćaj.

Iz pravca Raške na Kosovo jutros su počela da ulaze vozila. Vozači sa kojima je razgovarala novinarska ekipa Radio Kim-a, kažu da im je putovanje sada olakšano.

„Putujem iz Novog Pazara. Konačno je otvoreno, posle mesec dana, krajnje je vreme bilo. Sad smo bili za lekove i neke osnovne stvari koje nam trebaju, završili neke poslove i idemo nazad na Kosovo. Nema potrebe da kružimo i zaobilazimo bespotrebno. Nismo putovali od 24. septembra, išli su samo neki autobusi ali šta da vam kažem, rešilo se sve i to je najbitnija stvar“, rekao je Pavle Stolić.

„Teško narodu, narod pati. Sad je dobro, a bilo je nikako. Alternativni putevi zatvoreni, samo Zubin Potok, ništa drugo. Muka za običan narod, velika muka. Samo Kurti i Vučić da se dogovore, ništa drugo. I da oslobode ovaj narod muke“, rekao je novinarima jedan vozač autobusa „Kolašin prevoza“.

Snežana Grbović, koja putuje iz Lazarevca u Zvečan, kazala je mnogobrojnim novinarskim ekipama na Jarinju da joj otvaranje tog prelaza mnogo znači.

„Jarinje je konačno otvoreno, nadam se da ću danas posle dužeg vremena videti svoje roditelje i brata. Idem da ih posetim. Pravo da vam kažem, put preko Brnjaka mi nije, onako, poznat. Ovde prolazim često, sva familija mi je ovde“, kazala je ona.

Ova putnica je dodala da procedura prilikom prelaska nije bila naročito duga niti komplikovana.

„Nije bilo ništa, samo pretres šta imam u prtljagu“, kazala je Grbović.

Podsetimo, saobraćaj preko Jarinja je obustavljen 24. septembra nakon sukoba grupe naoružanih Srba sa pripadnicima Policije Kosova u selu Banjska kod Zvečana. Tom prilikom su stradali jedan policajac i najmanje tri napadača.

Comments

Pročitaj još