Novi ciklus Likovnih okršaja sutra u Akvarijusu

Novi, šesti po redu ciklus Likovnih okršaja počinje sutra, 19. oktobra, u mitrovičkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.

Prijave takmičara su u toku, a početak kvalifikacionih mečeva zakazan je za 20.30.

Pored samostalne izložbe, koju o trošku PKC „Akvarijus“ dobija najbolji takmičar, predviđene su i novčane nagrade.

Dosadašnji pobednici Likovnih okršaja u „Akvarijusu“ su Vuk Đurić iz Čačka (2016), Stefan Đurđanović iz Niša (2017), Petar Aleksić iz Beograda (2018, odbio nagradu), Natalija Utvić iz Zubinog Potoka (2019/20) i Aleksandra Vajšel iz Kosovske Mitrovice (2021/22).

Ideja za likovne okršaje nastala je u oktobru 2016. godine, kada je PKC „Akvarijus“, u dogovoru sa studentima tada četvrte godine Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici odlučio da organizuje nesvakidašnji i originalni performans. Ovaj umetničko-zabavni program inspirisan je nadmetanjima umetnika na javnim mestima (ateljeima, galerijama, klubovima, najčešće kafanama) u Parizu, ali u ovakvom obliku nije nikada i nigde realizovan.

Likovni okršaji su takmičarskog karaktera, a samo takmičenje se odvija u nekoliko etapa: učesnici na licu mesta, u unapred određenom vremenskom okviru, stvaraju repliku poznatog likovnog dela, originalne umetničke radove, izvršavaju zadatke koje im dodeljuje žiri. Pobednik je onaj takmičar koji dobije najviše glasova stručnog žirija (75% učešća) i prisutne publike (25% učešća).

Sami okršaji računaju na interakciju sa publikom koja im, za vreme nadmetanja, svojim glasnim komentarima, navijanjem, negodovanjem, olakšava ili otežava rad.

Comments

Pročitaj još