• Početna>
  • Vesti>

Iza visoke politike: Produžio registraciju na KM, pa ostao bez vozila i platio kazne

Foto: Radio Mitrovica sever, ilustracija

Usled zahuktale krize na Severu Kosova, u drugi plan je za javnost bačena tema zbog koje je sve i započelo u jesen 2021 – registarske tablice. Pitanje koje još uvek nije rešeno, međutim, nesmanjenom težinom pogađa građane na terenu. Mitrovčanin Džafče Bekim ostao je bez tablica zbog toga što se odlučio da produži registraciju na KM. U nadgornjavanju Beograda i Prištine, izostanku potvrđenog zajedničkog dogovora, Kosovska policija mu je ujedno zaplenila vozilo uz obrazloženje da je ono ilegalno, te da je i sam Bekim nezakonito ušao na Kosovo. Vozilo mu je potom i vraćeno, ali u centralnoj Srbiji, uz izrečenu zabranu da saobraća na teritoriji Kosova.

Kriza na Severu Kosova i dalje traje. Ostavlja sve teže posledice. Krajem je septembra u zasedi u Banjskoj prvo ubijen kosovski policajac, a potom u sukobu policije i naoružane grupe uniformisanih Srba i najmanje troje napadača. Tokom majskog sukoba, kada se grupa srpskih demonstranata sukobila sa KFOR-om, bilo je preko stotinu povređenih i vojnika i demonstranata. Ko se u krvavom bilansu seća upravo onog zbog čega je sve i započelo?

Pitanje registarskih tablica koje za gradove na Kosovu izdaje Republika Srbija (KM, ĐA, PR, PE, PZ, GL i UR), a koje Priština smatra nelegalnim, kulminiralo je u septembru 2021. godine, odnosno po isteku drugog petogodišnjeg produžetka dela Briselskog sporazuma o slobodi kretanja, kada su u pitanju KS tablice. To je izazvalo 13-dnevnu krizu na prelazima Jarinje i Brnjak.

Kosovska vlada tada je zapravo donela odluku o uvođenju reciprociteta, uvevši probne tablice za automobile sa srpskom registracijom.

Međutim, nisu ni stigli da primene ovu odluku, jer su Srbi na prelazima postavili barikade, istovremeno kada su se u blizini prelaza stacionirali pripadnici Specijalne Kosovske policije.

Kriza je okončana privremenim dogovorom o primeni režima nalepnica za registarske tablice, koje se i dalje primenjuju i za srpske tablice na Kosovu i za kosovske u Srbiji.

Ipak, tenzije su se nastavile i krajem jula 2022. godine, uoči početka primene nove odluke kosovske vlade o (pre)registraciji, odnosno zameni srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu – za tablice RKS.

U nameri da se te tenzije smire, međunarodna zajednica uspela je u dva navrata da interveniše u prolongiranju ovih odluka.

Tri dana uoči novog isteka roka (31. oktobar) kosovska vlada tada je izašla sa novom odlukom o (pre)registraciji – da primenu vrši po fazama. Plan je bio da se njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjuje sve do 21. aprila 2023. – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve do potpunog uklanjanja. Olakšice prilikom uzimanja RKS tada su bile ograničene do 31. marta.

Usled novog skoka tenzija, međunarodna zajednica pozivala je kosovske i srpske lidere u Brisel. Tek uoči primene ove druge faze odluke, kažnjavanja vozača, 23. novembra, došlo je do novog dogovora.

Priština se obavezala na to da neće po fazama primenjivati odluku o (pre)registraciji, a Beograd da nove tablice srpskih gradova na Kosovu izdavati neće.

Beograd je potom, 6. decembra, izašao sa uredbom Vlade Srbije kojom je potvrdio da srpski MUP neće izdavati nove tablice za gradove na Kosovu.

U uredbi su, međutim, naveli tada i da ni nove registracione nalepnice neće da se izdaju, već da će da se produži važenje starih. Prema toj Uredbi, građani su tako mogli da obavljaju tehnički pregled i uzimaju osiguranja, što će im biti dovoljno kao dokaz za vožnju.

Konfuziju kod građana tada je izazvalo to što u Uredbi nije bilo precizirano na kojoj teritoriji će moći da se koriste vozila sa produženim registracionim nalepnicama, potvrdom o tehničkom pregledu i polisom, te nedostatak informacije o tome da li će kao takva moći da prolaze preko administrativnih prelaza i da saobraćaju na teritoriji Kosova i u zemljama regiona.

Uprkos tome što su iz Vlade Srbije poručili da će vozila sa ovakvim tablicama moći da se kreću „kao do sada“, na terenu se, međutim, pokazalo da je zabrinutost građana bila opravdana.

Oni kojima je srpska registracija nakon dogovora od 23. novembra 2022, istekla, na prelazima ka centralnoj Srbiji, od kosovskih službenika dobili su upozorenje – da nazad neće moći da se vrate, zato što Kosovska policija ne prihvata tehnički pregled i polisu – kao validnu dokumentaciju za prelazak preko integrisanog prelaza.

„Srpska vlada može da se igra sa svojim odlukama, ali vozilima sa ‘nelegalnim’ tablicama nije dozvoljen ulazak na Kosovo“, jedna je od poruka prištinskih zvaničnika koja je pratila Uredbu VLade Srbije, uz navode da će automobil koji se vozi unutar Kosova bez validne registracije biti zaplenjen, a vozač kažnjen sa 150 evra.

Upravo to se prošle nedelje i dogodilo građaninu Kosovske Mitrovice.

Platio produžetak registracije, oduzeli mu automobil i platio kaznu

Džafe Bekim, posvedočio je za KoSSev da su ga u petak zaustavili pripadnici Kosovske policije na Bistričkom punktu u opštini Zvečan.

Ubrzo su ga i pustili, međutim, kako tvrdi, 10 kilometara niz magistralu Leposavić-Mitrovica, sustigla ga je regularna patrola. Izvršili su pretres, a potom su mu, kaže, rekli da mu registracija „ne važi“.

Sagovornik KoSSev-a tvrdi da je na ovom automobilu sa KM oznakama produžio registraciju 16. januara ove godine, odnosno skoro dva meseca nakon sporazuma u Briselu o tablicama.

„Da nisam registrovao u januaru, bio bih neregistrovan“, kaže Bekim, navodeći da u tom periodu nije bilo moguće preregistrovati vozilo.

Tvrdi da su ga potom službenici odvezli do policijske stanice u Zvečanu, a da su tamo došli inspektori te da mu je rečeno da „nije smeo kola da registruje na KM“, da su mu tablice nevažeće i da će mu biti oduzete. Osim tablica, zaplenjen mu je i automobl.

„Na terminalu su mi rekli – ‘za nas su ovo nelegalne tablice, ne znam ko ti je registrovao auto, ali nisi smeo, trebalo je na RKS“, dodaje sagovornik KoSSev-a.

Tvrdi da su mu zbog „ilegalnih“ tablica izrekli kaznu u iznosu od 150 evra. U prekršajnoj odluci koja mu je uručena navodi se da je „upravljao neregistrovanim vozilom, te da su tablice oduzete“.

Osim za „ilegalne tablice“, Kosovska policija tereti Bekima i za ilegalni ulazak na teritoriju Kosova.

Službenici su mu, kaže, saopštili da je, prema podacima iz evidencije, navodno alternativnim, odnosno ilegalnim putevima ušao na teritoriju Kosova, što on demantuje.

„Navodno imam izlazak, a nemam ulazak, pretpostavljaju da sam ilegalno ušao pre tri i po meseca. To nije tačno. Počeo sam ja da objašnjavam da sam legalno ušao, a oni rekoše da idem na južni deo i da sam osumnjičen za ‘nelegalan prelazak granice’“, obrašnjava Bekim šta se dogodilo prošlog petka.

Osim što demantuje optužbe policije, navodi da su službenici načinili više grešaka u obradi njegovog slučaja.

I dok u jednom od dokumenta koji mu je uručen stoji da živi u Kosovskoj Mitrovici, u dokumentu o predaji slučajeva između Kosovske policije i Carine, koji mu je takođe uručen, za adresu se navodi Novi Pazar.

„Ja nemam veze sa Novim Pazarom. Obe lične karte mi se vode na Kosovsku Mitrovicu“, dodaje sagovornik KoSSev-a navodeći da ovo nije jedina greška policijskih službenika.

U pokušaju da sazna šta će biti sa njegovim automobilom, Bekim je u ponedeljak ponovo obilazio policijske stanice, kako severno, tako i južno od Ibra:

„U Mitrovici, Zvečanu i na Jugu… Pitaju me – ‘a što su ti oduzeli auto’, rekoh ‘ne znam’, a ne znaju ni oni što su mi oduzeli“, tvrdi.

Kaže da mu je rečeno da prvo ode i plati kaznu u iznosu od 150 evra.

„Na kazni piše – ‘oduzete tablice vozaču koji je vozio bez ovlašćenja’. Šta će meni ovlašćenje ako je na mene auto“, pita se.

Bekim tvrdi da mu je automobil sve do utorka bio na carinskom terminalu u Mitrovici, koji je u više navrata posećivao, te da su mu službenici rekli da su slučaj prosledili Prištini – „a kada se to bude rešilo, zvaćemo te“.

Kaže da su mu čak najavili mogućnost da će mu izreći kaznu od 500 evra zbog „nelegalnog automobila“.

„Carina treba da proceni i utvrdi koliku kaznu treba da platim. Neko mi kaže da bi trebalo da mi vrate auto, drugi mi kažu da potpisem ugovor sa otpadom, pa da naplatim tamo od delova za kaznu“, rekao nam je Bekim u ponedeljak.

Bekim nam je u sinoćnom razgovoru potvrdio da je odluka iz Prištine stigla, te da mu je automobil vraćen, ali i da mu je i izrečena kazna od 500 evra.

„Oni su doneli procenu da mi automobil vredi 1.100 evra, rekli su mi da imam pravo da ga prodam na otpadu, ali i da moram da platim 500 evra, odnosno 250 evra ukoliko platim odmah, 50 evra za carini i 20 evra zbog toga što mi je automobil bio na terminalu četiri dana“, kazao je.

Tvrdi da su mu tablice trajno oduzete, te da mu je ujedno rečeno da automobil ne sme da bude na Kosovu.

„Zvali smo šlep službu, automobil poslali u centralnu Srbiju, kod Ribarića je“, objašnjava.

Bekim kaže da sada ne zna šta da radi.

„Ja ovde živim, drugi automobil nemam, ne znam šta da radim, nisam pametan“.

Sa druge strane, nada se da će njegov primer biti upozorenje drugim vozačima.

„Objavite vest da i drugi koji imaju KM tablice znaju šta može da im se desi“, kazao nam je.

Može li se preko prelaza ili ne može?

Sa druge strane, kada je reč o optužbama za ilegalni ulazak na teritoriju Kosova, sagovornik KoSSev-a objašnjava da mu je rečeno da je pokrenut redovan postupak koji se vodi odvojeno pred sudom.

Bekim tvrdi da je od produžetka registracije januara meseca ove godine, najmanje osam puta išao u centralnu Srbiju u vraćao se, kako preko Jarinja, tako i Brnjaka i to bez ikakvih problema, te da nikada nije išao alternativnim putevima, koji su za Prištinu ilegalni.

Kaže da je upravo preko Brnjaka poslednji put ušao na teritoriju Kosova, pre više od tri meseca.

Za policiju radnja nezakonita

Iz policije, međutim, iznose drugačije navode.

„On je ilegalno prešao granicu. Izašao je ali u evidenciji nema informacija kako je ušao na teritoriju Kosova, tako da se pretpostavlja da je ilegalno ušao“, rekao je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije, Veton Eljšani.

Eljšani je takođe potvrdio da je Bekim registrovao automobil januara meseca, odnosno nakon zaključenja novembarskog sporazuma o tablicama, te da je ovo vozilo u petak zaplenjeno.

Naglašava da je u prethodnom periodu zabeleženo više slučajeva – da je ljudima koji su produžili registraciju na KM tablice nakon novembra oduziman automobil.

„Ukoliko neko dolazi kolima iz Srbije, na prelazu im kažu da ne mogu da uđu sa KM tablicama i onda je ta osoba na stop listi. U tom slučaju, to znači da ne može više sa tim automobilom da ulazi na Kosovo.

A on kada je zaustavljen, nije zaustavljen zbog toga što nema registraciju, nego zbog toga što je registrovao vozilo posle 23. novembra, bio je na stop listi na granici i onda ušao na Kosovo ilegalno

A u slučaju da policija naiđe na automobil sa produženom registracijom na Severu Kosova:

„To je onda za nas kao da dolaze kola koja treba da se carine, gde ih i pošaljemo. Carina se posle bavi njima – i on plaća kao da uvozi automobil“, kazao je.

I dok Bakim tvrdi da je uredno produžio registraciju tog 16. januara, te da nije napuštao Sever Kosova kada je to učinio, već preko posrednika i da nije prekršio nikakve propise, Eljšani navodi, da je, što se njih tiče – zabranjeno da se to radi na Kosovu, te da baš zbog toga ovakve slučaje tretiraju kao ilegalni ulazak.

„Ti ne možeš da registruješ automobil na Kosovu posle novembra. Kada god ti imaš takvu registraciju, onda ćemo da vidimo gde si ti registrovao, na Kosovo ne možeš da registruješ. Na Kosovu to ne bi trebalo da se radi“.

Region Sever uputio zahtev Prištini da produži rok za preregistraciju 

A kada je reč o onima kojima je registracija na automobilima sa KM tablicama istekla, ali je nisu produžili, Eljšani poručuje da se policija regiona Sever ne bavi ovim slučajevima, za sada i da ne izdaje kazne.

„Oni koji nisu produžili registraciju, a kojima su tablice istekle, policija se ne bavi njima još uvek“, kazao je.

Sa druge strane, tvrdi da je Kosovska policija regiona Sever uputila zahtev kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno ministru, Dželjalju Svećlji, da produži rok za preregistraciju i omogući onima koji poseduju KM tablice da pređu na RKS.

„To je i zahtev građana, pitaju nas kada i kako mogu da registruju“, objašnjava.

Kaže da upravo zbog toga što sada nije moguće preregistrovati automobile na RKS, Kosovska policija na Severu ne izdaje kazne onima koji imaju KM tablice.

„Mi smo zatražili da se registracija, na primer, dozvoli na mesec dana i da tokom tog perioda omogućimo građanima da registruju. Za sada građani ne mogu da registruju i zato i ne izričemo kazne“, kazao nam je.

Comments

Pročitaj još