• Početna>
  • Vesti>

Peticija građana za povlačenje specijalaca predata Unmiku, Kforu, EU, ambasadama zemalja Kvinte

Foto: Radio Mitrovica sever, ilustracija

Peticija građana Kosovske Mitrovice, Zvečana, Lepsoavića i Zubinog Potoka sa zahtevom za povlačenje kosovskih specijalnih jedinica i uklanjanje njihovih baza sa severa Kosova ,predata je svim relevantnim međunarodnim institucijama na Kosovu, saopštili su pokretači peticije.

Peticija koju je do sada potpisalo 1080 građana, predata je Misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), Komandi KFOR-a, ambasadama zemalja Kvinte, Kancelariji Evropske unije u Prištini, kao i drugim relevantnim međunarodnim institucijama na Kosovu, navedeno je u saopštenju koje je potpisao Igor Dašić, građanin Zvečana.

“Fizičko potpisivanje peticije nastaviće se u pomenutim opštinama u narednom periodu” najavljeno je u saopštenju. 

“U zahtevu se, između ostalog, izražava duboka zabrinutost i strah zbog prisustva i delovanja specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinama na severu Kosova koje svojim angažovanjem sprovode nasilje nad stanovništvom i ugrožavaju bezbednost, izazivaju razdor među zajednicama, vrše uzurpaciju zemljišta, sprovode neosnovana hapšenja naših sugrađana, ograničavaju slobodu kretanja, krše ostala ljudska prava” kaže se u saopštenju. 

Takođe, podsećaju pokretači peticije, u zahtevu se navodi da prisustvo i delovanje specijalnih jedinica u punoj borbenoj opremi narušava opšti osećaj bezbednosti stanovnika i onemogućava normalan život i suživot koji je pokušavao da se izgradi poslednjih desetak godina.

” Posledica svega navedenog je nepoverenje između zajednica koje je na najnižoj tački u poslednje dve decenije”.

“Zbog svega navedenog i tragedije od 24. septembra, građani su dovedeni u situaciju da nemaju drugog izbora osim da se javno obrate sa ovim zahtevom. Od predstavnika međunarodne zajednice insistira se da odmah reaguju i utiču na sve relevantne donosioce odluka da što pre usvoje i sprovedu ove zahteve kako bi se vratio mir, zaštitili životi svih stanovnika te pokazalo da su ljudska prava iznad politike”stoji na kraju saopštenja.

Comments

Pročitaj još