• Početna>
  • Vesti>

Makron zapretio Prištini: Francuska će suspendovati uvođenje bezviznog režima

Foto: Kosovo online

Predsednik Francuske Emanuel Makron zapretio je da će njegova zemlja suspendovati bezvizni režim EU za žitelje Kosova, najavljen od 1. januara 2024. godine zbog nepridržavanja obaveza zvaničnika Prištine.

“Kažem vrlo jasno, verovali smo vam po pitanju viza, to pitanje je obustavila Francuska, jer ima veze sa poštovanjem date reči, a reč nije održana. Očekujem da će se obe strane obavezati da će ići napred. To je uslov mira na celom području”, rekao je Makron na konferenciji za medije u Tirani nakon susreta sa premijerom Albanije Edi Ramom.

Makron kaže da očekuje da Priština i Beograd organizuju izbore na severu uz puno učešće Srba na izborima i u institucijama, a onda priznaju Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu, te da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje odgovornost da osudi oružani sukob u Banjskoj.

“Očekujem da će Vučić biti odgovoran i isto očekujem od kosovske predsednice i premijera”, poručio je Makron, a prenose mediji na albanskom.

Zamenik ministra spoljnih poslova u Prištini Krešnik Ahmeti rekao je da “nemaju zvanično obaveštenje ni za odluku ni za pokretanje suspenzije viza za Kosovo od strane Francuske”.

On je za Kohu ditore izjavio da su u komunikaciji sa vlastima u Parizu i francuskom ambasadom u Prištini, kako bi se razjasnila Makronova izjava.

“Francuska je podržala ovaj proces. Čak i u nedelji kada je počela kampanja podizanja svesti, bio je prisutan i ambasador Francuske”, naveo je Ahmeti.

Evropska unija je ranije ove godine donela odluku da će žitelji Kosova od 1. januara moći da se kreću u zemlje EU i šengensku zonu bez viza.

Comments

Pročitaj još