• Početna>
  • Vesti>

Laplje Selo: Gimnazija Priština obeležila 110 godina postojanja i rada

Foto: Kim

Gimnazija Priština je obeležila 110 godina postojanja. Ovu školu u Lapljem Selu trenutno pohađa 128 učenika.

Učenici Gimnazije su povodom jubileja pripremili bogat i zanimljiv program za posetioce i osoblje škole. Direktor Dejan Denić je uručio prigodne nagrade svim đacima koji su u prethodnoj školskoj godini postigli uspehe.

On je okupljene na obeležavanju značajnog jubileja najpre podsetio na poteškoće sa kojima se ova obrazovna ustanova susretala tokom i posle rata 1999. godine.

“Zbog progona stanovništva i problematične bezbednosne situacije Gimnazija je premeštena iz Prištine u Laplje Selo, gde je sa radom nastavila najpre u zgradi OŠ ’Miladin Mitić’. Tada je naša škola delila prostor sa još dve škole”, kazao je on i dodao da se nakon izmeštanja škole iz Prištine broj učenika znatno smanjio.

Denić je istakao da su uslovi ua rad u Srednjoškolskom centru znatno bolji, tako da su nastavnicima olakšani priprema i izvođenje nastave, a broj đaka je ponovo u porastu.

“Primetno se povećao broj učenika za upis u Gimnaziju. Zabeležen je najveći broj učenika koji pohađa ovu školu u posleratnom periodu”, naveo je on.

Profesorka srpskog jezika u ovoj školi Ana Kostić smatra da je Gimnazija Priština trenutno najistaknutija obrazovna institucija na centralnom Kosovu.

“Drago mi je što mogu da kažem da kao učenik ove škole koja se ranije zvala ‘Ivo Lola Ribar’, sada skoro pred penzijom, u kontinuiranom radu škole dajem svoj doprinos”, navela je ona.

Učenica ove škole Isidora Jovanović je za Kim radio istakla da je ponosna što je učenik Gimanzije Priština u čije ime je osvojila niz nagrada na školskim takmičenjima.

“Ove nagrade mi mnogo znače, dobila sam ih za sport. Bilo je dosta rada i odustajanje nikad nije bilo opcija. Još kada sam bila peti razred, znala sam da ću upisati Gimnaziju. Meni su i otac i majka završili tu školu”, kazala je ona.

Podsetimo, Gimnazija Priština je osnovana 1913. godine ukazom Kralja Petra I Karađorđevića. Sve do rata na Kosovu 1999. godine radila je, uz manje ili veće prekide, u Prištini. Škola je od osnivanja ova škola promenila više imena i suočavala se sa brojnim izazovima u radu. Nakon rata na Kosovu 1999. godine je preseljena u Laplje Selo, a od 2021. funkcioniše u okviru Srednjoškolskog centra.

Comments

Pročitaj još