• Početna>
  • Vesti>

Izložba ikona Petre Kosnić: Živopisati znači oživljavati lik svetitelja

Foto: Radio Mitrovica sever

Izložba ikona Petre Kosnić „Agios“ otvorena je večeras u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici.

Postavku izložbe čini 20 ikona, koje su nastale u protekle dve godine, i rađene vizantijskim stilom od prirodnih pigmenata.

Branislav Dikić protojerej pri Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici je na svečanom otvaranju rekao da ikona ne predstavlja ništa, već da nam ona javlja carstvo nebesko.

„Ona je ustvari preobraz onoga što nas očekuje i predstavlja tvar koja je izobražena samim rođenjem i vaskrenjem Gospoda Isusa Hrista. Veliki ruski mističar, teolog i ikonopisac Vladimir Loski, kaže da je ikona početak gledanja lice u lice. Svaka ikona treba da liči na prvoobraz, a svaki prvoobraz je sin Božiji. Prva ikona koja je nastala, čuveni Nerukotvoreni obraz, kada je on obrisao svoj obraz i svoj lik ostavio na platnu, od tada su ljudi počeli da poštuju lik Gospoda Hrista i da ga prikazuju. Sveti apostol Luka je prvi nacrtao lik majke Božije, koja je videvši svoj lik, blagoslovila ikonu i rekla „Od sad će i moj blagoslov biti pred onima koji se mole pred ovim likom“ . Tako mi danas poštujemo ikone svetitelja, mučenika, ispovednika, mučenica, prepodobnih žena i klanjamo im se sa nadom i poverenjem da oni čuju naše molitve“ rekao je protojerej Dikić.

Sam ikonopisac zauzima bitno mesto u crkvenom životu i mnogi svetitelji su pisali kako treba živeti ikonopisac i istakli moralni značaj njegovog života, dodao je.

„Kada se rade ikone, onda se treba postiti, moliti, moliti tom svetitelju, čitati Akatist, i živeti duhovnim i povučenim načinom života. Meni je velika čast da sam gledajući ove ikone prepoznao svetitelje koji sijaju svetošću i daju nam uvid u duhovni svet i duhovni život“ naveo je protojerej Dikić.

Istoričar umetnosti i kustos muzeja Ivana Milutinović je prisutne upoznala sa biografijom autora, njenim radovima i njenim stilom slikanja.

„Ikonopis vernicima pruža mir koji je potreban za pobožnost, a ikona progovara Božiju reč i uči nas jevanđelju. Koreni su joj u ranom hrišćanstvu, ali se vremenom uobličava sve dok ne stekne svoj konačan oblik i vrhunac u doba srednjevekovne Vizantije. Oslanjajući se na to, Petra svoj božanski dar pretvara u umetničko delo, i to veoma važna komponenta, da se ispunimo duhom svetim. Na taj način upućuje reč svecima, koji molitveno posreduju za nas“ rekla je Milutinović.

Autor izložbe Petra Kosnić kaže da je večerašnje izlaganje više od izložbe, jer se kako je rekla, nalazimo na svetoj srpskoj zemlji, na Kosovu i Metohiji.

„Kada sam počela da stvaram, san mi je bio da posetim Kosovo i da našim svetiteljima, našim korenima, našoj svetoj zemlji, podarim ikone. Živopisati znači oživljavati lik svetitelja. To je rekla igumanija Sv. Vasilija Ostroškog u Ulcinju, da je slikanje ikone jednako Žitiji Svetih, jer vi na taj način kada stvarate lik svetitelja koji utemeljenje nalazi u biblijskim tekstovima ali se razlikuje od klasičnog slikarstva, vi oker bojom stvarate lik svetitelja i oživljavate „angela“ u telu i predstavljate stanje iz budućeg veka. To je ustvari sama suština ikonopisa, zato što je osnovni fakt pravoslavnog ikonopisa to što je Gospod Isus Hrist, kada je došao na zemlju, bio misliv i opipljiv i kao takav dao nam mogućnost da bude naslikan. Mi na starim ikonama, koje su prozor ka Bogu, ne klanjamo se liku već podoblju i slavimo ono što je Bog već proslavio“ navela je autorka izložbe.

Otvaranju izložbe prisustvovali su direktor Gradskoj muzeja Vladimir Antić, direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” Saša Vučić, kustos Gradskog muzeja Ivana Milutinović, Branislav Dikić protojerej pri Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, autor izložbe Petra Kosnić ali i veliki broj ljubitelja umetnosti i ostalih građana.

Autor izložbe Petra Kosnić završila je „Accademia del Lusso Milano“ a nakon toga Akademiju SPC za umetnost i konservaciju. Paralelno je studirala Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu gde je završila osnovne i master studije. Trenutno je na doktorskim studijama Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na katedri za liturgiku.

Do sada je naslikala preko šezdeset radova koji se nalaze u crkvama i manastirima SPC kao i u domovima vernog naroda. Pored trajno izloženih ikona u mnogim hramovima imala je 14 samostalnih izložbi. Učestvovala je na preko četrdeset grupnih izložbi.

Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još