Brnabić u Tirani: Današnji razgovori neće biti laki

Foto: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je, uoči Samita Berlinskog procesa u Tirani, da današnji razgovori neće biti laki, ali da je Srbija otvorena za razgovore i sporazume i da će štititi svoje interese. Premijerka se sastala sa predsednicom Mađarske Katalinom Novak. U Tirani ju je dočekao domaćin, premijer Albanije Edi Rama.

Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u Tirani, gde se održava Samit Berlinskog procesa.

Uoči samita, Brnabićeva se sastala sa predsednicom Mađarske Katalin Novak i rekla da današnji razgovori neće biti laki, ali da je Srbija otvorena za razgovore i sporazume i da će štititi svoje interese.

Strateški prioritet Srbije je članstvo u EU, o čemu će se takođe razgovarati.

“Centralne teme danas biće ekonomija. Uvek se trudimo da budemo konstruktivni, da pokažemo našu širinu i pomognemo kad je potrebno, primer je prevoz građana Severne Makedonije iz Izraela. Bilo nam je zadovoljstvo da ponudimo pomoć i podršku braći iz Severne Makedonije“, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da jedan deo današnjih razgovora neće biti lak, ali da je svaki razgovor dobar i koristan i da može da dovede do veće stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Prošle godine potpisano je nekoliko sporazuma, mi smo krenuli u punu primenu, ali nisu svi. Od tog Samita 3. novembra prošle godine meni je ostalo u sećanju da je tada krenula kriza na KiM i brutalna, neskrivena agresija prema Srbima na KiM, jer je Kurti iz Berlina krenuo u kršenje Briselskog sporazuma. Smenio komandira regiona Sever i srušio multietničku policiju, to tada niko nije osudio i to je prošlo i od tada su stvari krenule nizbrdo“, istakla je Brnabićeva.

Ukazala je na to da se od 14. juna krši Cefta sporazum.

“I to su svi dozvolili, ali šta da radite, morate da se borite i da govorite o tome iskreno i otvoreno i da se nadate da će vas neko čuti“, kaže Brnabićeva.

Katalin Novak je istakla da je veoma važno to što je Mađarska pristupila Berlinskom procesu, jer aktivno učestvuje u proširenju.

“Srbija i Zapadni Balkan nam trebaju u EU, one su integralni deo EU, vrednosti Srbije su vrednosti EU. Zemlje Zapadnog Balkana su nam prijatelji. Mi znamo ovaj region, znamo ljude u Srbiji, kulturu. Svi se suočavamo sa izazovima migracija i zato nam je potrebna Srbija u EU, ali i u Šengenu, kako bismo zajedno branili naše granice“, kaže Novak.

Napomenula je da je status mađarske manjine u Vojvodini dobar primer integracije i zahvalila premijerki i predsedniku Vučiću na tome.

Comments

Pročitaj još