• Početna>
  • Vesti>

Povodom ,,Dana belog štapa” u Gračanici održan šahovski turnir

Foto: RTV Gračanica

Povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih, poznatijeg kao ,,Dan belog  štapa”, u Savezu slepih i slabovidih u Gračanici organizovan je šahovski turnir, koji nije bio takmičarskog karaktera, već  povod za druženje i ukazivanje na probleme sa kojima se nose.

Položaj slabovidih i slepih osoba je izuzetno težak jer se bez pratnje ne mogu kretati, Savez je taj koji ih u Gračanici okuplja, ali prema rečima predstavnika, sve je manje organizovanih druženja i aktivnosti zbog loše finansijske situacije.

,,Najteža situacija za slepe je ovde na Kosovu, jer nemamo školu za naše slepe članove, oni nemaju gde da se obrazuju i to nam predstavlja najveći problem“, istakao je Radomir Jorgić, predsednik Skupštine Saveza slepih i slabovidih u Gračanici.

Direktor Saveza slepih i slabovidih u Gračanici Božidar Stojanović ističe da se za slepe treba učiniti mnogo više kako bi oni ostvarili svoja zakonska prava.

,,Slep čovek se ovde teško može videti da se samostalno kreće, jer infrastruktura nije prilagođena njegovim potrebama, a po pravilu svaka institucija treba da ima čoveka koji će da priđe invalidnom licu, pitati ga šta mu treba i pomoći mu da to i ostvari. Zatim, treba da postoje i reljefna obeležja za slepog čoveka, poput Brajevog pisma da bi lakše pronašao put do svog cilja“, naglasio je Stojanović.

Savez slepih i slabovidih u Gračanici postoji od jula 1999.godine, trenutno broji oko 50 članova, koji se nekoliko puta godišnje, koliko im to finansijske mogućnosti dozvoljavaju, okupe radi druženja u prostoriji, koju im je dodelila opština Gračanica.

Comments

Pročitaj još