• Početna>
  • Vesti>

Dačić: “Mnogi u međunarodnoj zajednici žele da čuju da Srbi hoće da učestvuju na izborima”

Foto: RTS, print screen

Međunarodna zajednica poziva na deeskalaciju stanja na severu Kosova, a jedan od koraka su, kako kažu, vanredni izbori u četiri severne opštine.

Iz Srpske liste su zatražili od Prištine da u najkraćem roku raspiše vanredne lokalne izbore za gradonačelnike i odbornike, dok Priština za izbore traži drugačiji sistem, tj. peticiju građana sa severa.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je za RTS rekao da su Srbi poslušali savet i preporuku koji je dao predsednik Aleksandar Vučić upravo da bi se pokazalo da Srbija jeste za deeskalaciju i da će tome doprineti.

“Mnogi u međunarodnoj zajednici žele da čuju da Srbi hoće da učestvuju u izborima. Znate da smo od početka bili protiv ovakvog načina organizovanja izbora, i na prethodnim Srbi nisu učestvovali, jer Kurti silom radi i vuče jednostrane poteze. Srbi su poslušali savet i preporuku koju je dao predsednik Vučić. Izbori neće da reše celinu problema, ali će svakako da donesu stabilizaciju vlasti u te četiri opštine. Nećemo imati kvazigradonačelnike, a zaposleni Srbi u tim administracijama moći će da dolaze na posao normalno”, rekao je Dačić.

Što se tiče situacije u kojoj je Srbima na severu Kosova onemogućeno gotovo sve, od podizanja novca do nestašice lekova, prvi potpredsednik Vlade kaže da Beograd ima ograničenu mogućnost da reaguje bez fizičkog prisustva.

“Ne možemo nešto da sprovodimo ako nemamo prisustvo. Međunarodna zajednica treba da nađe rešenje kako da Srbi normalno žive i to mora da bude deo dijaloga. Veoma je bitno nastaviti dijalog, ali ne tamo gde se stiglo silom. Kurti misli da može tu da nastavi. Mora da se krene od formiranja Zajednice srpskih opština”, naglasio je Dačić.

Pojedine zemlje zloupotrebljavaju i Savet bezbednosti

Ministar Dačić je rekao da će sednica Saveta bezbednosti o KiM biti održana 23. oktobra i da će joj on prisustvovati zajedno sa predsednikom Srbije. Međutim, kako kaže, ne bi ga čudile zloupotrebe od strane pojedinih zemalja.

“Noćas sam saznao da su Albanija i Velika Britanija zakazale tzv. neformalnu sednicu Saveta bezbednosti. To nije ni sednica nego kao tematska rasprava u manje važnim salama na temu seksualnog nasilja u konfliktima, prevencije itd, i to su zakazali 18. oktobra, a pozvali su Vjosu Osmani da drži uvodno izlaganje, zajedno sa predstavnicama iz BiH, Ukrajine i drugih zemalja, što je još jedan primer zloupotrebe Saveta bezbednosti. Kada imate takve zloupotrebe od pojedinih zemalja onda možete svašta da očekujete i na sednici Saveta bezbednosti 23. oktobra. Albanija nije htela ni da pomeri sednicu, da bi mogao da učestvuje predsednik, nego je to uradio Brazil”, rekao je za RTS Ivica Dačić.

Comments

Pročitaj još