• Početna>
  • Vesti>

Senatorka Šahin u Prištini: Ne želimo konflikte u regionu

Foto: Kim

Američka senatorka Džin Šahin izjavila je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem da SAD ne žele konflikte u ovom regionu i pozvala Srbiju da sarađuje u razotkrivanju onoga što se dogodilo 24. septembra u Banjskoj. Kurti je pozvao Srbiju da prestane sa navodima „da nikada neće priznati Kosovo“.

Senatorka Džin Šahin se kosovskom premijeru zahvalila na iskrenom razgovoru, te ponovila da je veoma važno da odgovorni za tragične događaje od 24. septembra u selu Banjska odgovaraju pred zakonom.

„Srbija treba da sarađuje u daljim istragama. Dugoročna stabilnost ovog regiona i Kosova podrazumeva, pre svega, jedan vid sporazuma sa Srbijom kako bi se mirno prevazišle razlike među narodima. SAD i EU treba da se usredsrede na ovaj region i izraze svoju zabrinutost. Videli smo šta se dogodilo prošlog vikenda kada postoje mržnja, konflikt i nerešena pitanja, gde su građani ti koji gube u jednoj takvoj sitauciji. Znam da građani Kosova razumeju šta se može desiti kad dođe do konflikta, ne želimo konflikte u ovom regionu. Stabilnost je veoma važna, SAD stoje uz vas“, kazala se senatorka.

Ona je dodala da joj drago zbog povećanja broja vojnika KFOR-a na Kosovu.

„Važno je zaštiti granice, kako bi se obezbedila stabilnost“, zaključila je Šahin.

Kurti: Dokazi pokazuju učešće države Srbije u napadu u Banjskoj

Kosovski premijer Aljbin Kurti se zahvalio američkim senatorima jer su, kako je rekao, došli na Kosovo kako bi izrazili solidarnost nakon terorističkog napada 24. septembra i dodao da je njihova podrška važna za bezbednost Kosova.

„Bezbednost na Kosovu je bila glavna tema našeg razgovora. Senatorima sam predstavio poslednje informacije o uključivanju Srbije u napad 24. septembra i gubitak našeg policajca Afrima Bunjakua. Dokazi koje posedujemo pokazuju učešće države Srbije. Imamo dokaze da je postojao plan napada na čitav sever Kosova, kroz uspostavljanje koridora do Srbije, kako bi se pružila konstatna podrška oružjem i trupama na severu Kosova“, rekao je on.

Kurti je istakao da je saradnja sa SAD posebno značajna kako bi bili sprečeni dalji napadi koji se mogu dogoditi na Kosovu.

„Ja sam premijer svih građana i zajednica koje žive na Kosovu. Svi napadi moraju da budu prekinuti, a Srbija da bude odgovorna. U suprotnom, agresivno ponašenje će se ponoviti“, kazao je on.

Dodao je da je senatore obavestio da dijalog ne može da bude nastavljen kao do sada.

„Na početku dijaloga o normalizaciji treba da budu uzeti u obzir agresivni napadi Srbije, njihova težnja za anektiranjem Kosova. Trebalo bi preduzeti brojne korake kada dijalog bude imao još jednu šansu. Veoma je važno da imamo balansiran pristup, uključujući kažnjavanje neispunjenja svakog osnovnog načela sporazuma postignutog u februaru u Briselu i aneksa u Orhidu od 18. marta ove godine“, rekao je Kurti.

On je ocenio da je neophodno da Srbija prestane sa negiranjem i navodima da „nikada neće priznati Kosovo“, te odbijanjem ispunjavanja delova Osnovnog sporazuma koji podrazumevaju priznavanje suvereniteta Kosova. Napomenuo je da je njihovo ispunjavanje veoma važno za stabilnost i bezbednost.

„Očekujem saradnju sa sentorima i administracijom predsednika Bajdena, kako bismo sprečili agresivno delovanje Srbije“, zaključio je Kurti.

Senatorka Šahin i senator Piter Velč u Prištini su se najpre sastali sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. Tokom razgovora sa zvaničnicima Kosova u pratnji senatora bio je ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer.

Comments

Pročitaj još