• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Spremni da učestvujemo na izborima za gradonačelnike i odbornike u četiri opštine na severu

Foto: Konferencija Srpske liste 27.05.2023, Radio Mitrovica sever

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je Prištinu da  što pre raspiše izbore za nove gradonačelnike i skupštine opština na severu Kosova.

Naveo je da je Srpska lista političke odluke donosila uvek u interesu građana, a ne da li su popularne ili ne.

“Povlačenjem iz institucija uspeli smo da skrenemo pažnju svetske javnosti da Kosovo nije rešeno pitanje da je potrebno da se formira Zajednica srpskih opština” rekao je Rakić.

On je optužio premijera Kosova Aljbina Kurtija, navodeći da “njegov režim ne prestaje sa progonom srpskog naroda”.

“Kada Kurti kaže da se bori protiv kriminala, on pod pojmom borbe protiv kriminala pošalje specijalne jedinice na sever koje pucaju u naš narod, naše grašane, koji hapis naše nedužne građane i drži ih zatvoren u prištinskim kazamatima bez ikakvih dokaza “ rekao je Rakić, navodeći da su uslovi u zatvorima nemogući i zastrašujući.

Istakao je da su političke odluke uvek donosili u koordinaciji sa Beogradom.

“Moram da kažem da ćemo poslušati savet predsednika Vučića i spremni smo da pošaljemo poruku sa ovog mesta da smo spremni da učestvujemo na izborima za gradonačelnike i odbornike u četiri opštine na severu i na taj način da podstaknemo politički proces i dijalog koji bi doprineo ispunjenju naših uslova koje smo više puta do sada isticali. Zato tražimo od Prištine da što pre raspiše izbore za nove gradonačelnike i nove odbornike u sve četiri opštine na severu “, naveo je Rakić.

Lopta je na terenu u Prištini i očekujemo da što pre raspiše izbore, da izađu iz naših opštinskih zgrada jer njihova svrha postojanja je samo maltretiranje srpskog napoda.

Želim da pozovem građane na jedinstvo, na slogu, na sabornost, i srpski narod je svoj na svome iz ove teške situacije izaći će kao pobednik, rekao je Rakić.

Održavanje vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova je ranije dogovoreno u okviru deeskalacije situacije u četiri opštine sa srpskom većinom na severu.

Izbore su krajem maja, zatražile zapadne zemlje i Evropska unija. Srbi su bojkotovali lokalne izbore u aprilu, pa su za gradonačelnike izabrani Albanci. Srbi su se tome usprotivili, pa su gradonačelnici uz asistenciju policije ušli u opštinske zgrade na severu. To je dovelo do eskalacije situacije 29. maja u Zvečanu kada je došlo do sukoba sa pripadnicima KFOR-a.

Zvanična Priština je odlučila da raspiše nove izbore, ali samo na osnovu administrativnog uputstva koje su usvojili, a na osnovu kog građani putem peticije mogu smeniti gradonačelnike uz potpis 20 odsto birača u jednoj opštini.

Peticija sa potpisima se šalje predsedniku Skupštine opštine, koji je šalje Centralnoj izbornoj komisiji Kosova.

Comments

Pročitaj još