• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo kulture Srbije: Dvolična zabrinutost Prištine za srpsko kulturno nasleđe

Foto: Ministarstvo kulture Srbije

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je danas, povodom pisanja portala koha.net, da “lažna briga za srpsku baštinu doživljava novi vrhunac u pokušaju Prištine da, bezobzirno i licemerno, versko nasleđe Srpske pravoslavne crkve stavi pod svoju kontrolu, u nameri da ga prisvoji”.

Ovaj portal je 12. oktobra objavio tekst u kome se radovi na manastiru Banjska, karakterišu kao „neovlašćene intervencije“.

Tim povodom, iz Ministarstva kulture Srbije kažu da je “u sklopu brutalne kampanje progona srpskog naroda na Kosovu sve učestalije na meti srpsko kulturno i versko nasleđe”.

“Takozvana kosovska vlast ne samo da demonstrira nebrigu o srpskom kulturnom nasleđu, već i otvorenu netrpeljivost prema toj baštini, budući da od albanskog pogroma nad Srbima 2004. godine nisu ništa preduzeli na obnovi više od 50 uništenih srpskih crkava, manastira i spomenika kulture. Neki su i danas u ruševinama, neki ne postoje, a većina je, kao crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, i dan danas bez struje, sa zidnim slikama pod naslagama čađi koja je nastala kada su ekstremisti s predumišljajem palili gume u ovom spomeniku kulture”, navodi se u saopštenju.

U daljem tekstu se navodi da je “stoga jasno da, po ko zna koji put, dvolična zabrinutost Prištine za srpsko kulturno nasleđe predstavlja samo loše prikrivanje činjenice da su oni sami vinovnici neprekidnog nasilja nad kulturnom baštinom”. 

“Bez obzira na očigledno prenošenje kampanje  laži i dezinformacija na teren zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa, Republika Srbija će putem nadležnih organa i ustanova nastaviti da posvećeno čuva i obnavlja sve srpske svetinje diljem Kosova, kao što to čini na celoj teritoriji Srbije”,stoji na kraju saopštenja.

Ovim povodom oglasila se najpre Eparhija raško – prizrenska.

U saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici eparhije, ističe se da su neosnovane sve optužbe da se neovlašćeno obnavljaju verski objekti.

Comments

Pročitaj još