Visoka delegacija EU u poseti manastiru Banjska

Foto: Eparhija raško-prizrenska

Visoka delegacija EU, koju je predvodio zamenik generadlnog direktora Evropske spoljnopolitičke službe Marko Markovec, posetila je juče manastir Banjska, objavila je Eparhija raško-prizrenska.

Pored gospodina Markoveca, u delegaciji su bili i Tomaš Suniog, šef EU delegacije na Kosovu, kao i general Đovani Pjetro Barbano, šef misije EULEX na Kosovu, sa saradnicima. Njih su dočekali Episkop raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira Banjska, otac Danilo.

Gosti su prvo obišli crkvu manastira Banjska, zadužbinu iz XIV veka Svetog kralja Milutina, gde im je iguman u najkraćem opisao istorijat ove svetinje. Nakon toga su prešli u manastirski konak, gde su sa domaćinima razmenili mišljenja u vezi sa aktuelnim temama. Posebno je istaknuta potreba za konstruktivnim dijalogom, kao jedinim načinom za prevazilaženje teške situacije, koja je kulminirala tragičnim događajima od 24. septembra.

Sa zamenikom direktora za Evropu Evropske službe za spoljne poslove Markom Makovcem, u prisustvu šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i važnosti dijaloga juče je razgovarao direktor kancelarije za KiM Petar Petković.

Comments

Pročitaj još