• Početna>
  • Vesti>

Pero Zubac dobitnik nagrade “Lazar Vučković”: Posebna je zbog Gračanice

Foto: Kim

Pesnik Pero Zubac dobitnik je ovogodišnje nagrade “Lazar Vučković” koja se od 1970. dodeljuje za najbolju poeziju objavljenu u časopisu Stremljenja.

U Gračanici je sino’, u okviru manifestacije Pesnički susreti “Lazar Vučković” održano književno veče i dodeljena istoimena nagrada Peri Zupcu.

Ovogodišnji laureat je kazao da svaka nagrada ima svoju težinu i da je “ova posebna zbog Gračanice”. On je dodao da nije lično poznavao Lazara Vučkovića, ali da je imao njegovu prvu knjigu.

“Znam o kome se radi i šta se desilo njemu i Blaži. Mislio sam da neću dobiti ništa jer nagrada je najveće što Srbija može da dodeli, ali nisu me zaboravili ovde”, rekao je Pero Zubac.

Prisetio se da je dolazio na Kosovo i Metohiju “bar 20 puta”.

“Moramo podeliti to, jugoslovenski pesnik Pero Zubac je bio vrlo ugledan već kao mlad u svim krajevima naše domovine, čega se uopšte ne stidim. I sada sam došao vrlo rado, iako u mojim godinama nije lako ni putovati”, dodao je on.

Članovi žirija za dodelu nagrade “Lazar Vučković” ove godine su bili: Radoslav Zlatanović, Bratislav Milanović, Rada Komazec, Dragana Zečević i Milan Mihajlović.

Mihajlović je kratko obrazložio odluku da Pero Zubac dobije nagradu.

“Žiri je doneo jednoglasnu odluku da ovo prestižno priznanje pripadne ciklusu pesama ’Nešto malo sete’. U ovom ciklusu plode se i varniče rodoljubivo ljubavni stihovi koji su, odeveni u novo poetsko ruho, stvarani pod ogromnom duhovnom temperaturom”, kazao je on.

U ime organizatora manifestacije, nagradu je Peri Zupcu uručila direktorka Novinsko-izdavačkog javnog preduzeća Panorama, u okviru kojeg posluje i Jedinstvo i urednica Stremljenja Rada Komazec.

Ona je potom izrazila žaljenje zbog nedavne smrti jednog od osnivača Pesničkih susreta “Lazar Vučković” književnika Petra Sarića, ali i sveukupnih poslednjih događaja na Kosovu i Metohiji, a potom podsetila okupljene na 55. saborovanje u čast pesnika i novinara Jedinstva Lazara Vučkovića.

“Danas smo obišli njegov zavičaj, a on je utkan u njegovo stvaralaštvo. Lazar se pojavio kao pokretački dar, izmenio duh i estetiku tadašnje srpske poezije na Kosovu i Metohiji i doprineo njenom osavremenjivanju”, dodala je Rada Komazec.

Pesnici koji su prisustvovali književnoj večeri su govorili svoju poeziju pred publikom u Gračanici, među njima i: Danilo Jokanović, Novica Kitić, Milan Mihajlović, Srećko Simić, Vladan Rakić, Milutin Đuričković, Dragomir Kostić, Nenad Radenković, Žarko Milenković, Stanislav Kostić i Živojin Rakočević.

U okviru književne večeri su autor “Mostarskih kiša” i Miloš Zubac izveli poetsko-muzički program.

Tradicionalna manifestacija Pesnički susreti “Lazar Vučković” održava se od 1969. godine u znak sećanja na prerano preminulog pesnika i novinara Lazara Vučkovića koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru zajedno sa crnogorskim pesnikom Blažom Šćepanovićem dok su učestvovali na “Struškim večerima poezije”.

Pesnički karavan sutra, 12. oktobra putuje u Kosovsko Pomoravlje, a pesnici će kazivati stihove učenicima osnovne škole u Cernici.

Comments

Pročitaj još