• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Srpski narod može da ima poverenja u policiju; Petković: Kurtijeva taktika je “okupiram te za tvoje dobro”

Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Tanjug/AP

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je kosovski premijer Aljbin Kurti “brutalnom kampanjom laži i dezinformacija počeo da priprema teren za novi teror i progon srpskog naroda na severu Kosova i Metohije”.

“Sada je jasno da će nastaviti da se služi neodrživim teorijama zavere i izmišljenim pretnjama kako bi u predstojećem periodu još više pojačao represiju nad Srbima”.

Petković je ovako reagovao na izjavu Aljbina Kurtija sa današnje sednice kosovske Vlade, da je puštanje Milana Radojičića na slobodu, manje od 24 sata nakon hapšenja, dokaz i signal potencijala za ponovno grupisanje i osvetu. Kurti je ponovio mišljenje da su Predsedništvo Srbije, obaveštajne službe, Ministarstvo odbrane i vojska Srbije, umešani u događaje iz Banjske od 24. septembra.

Takođe, Kurti je  uputio poziv srpskom narodu na uzdržanost i poverenje u Kosovsku policiju.

“Stoga vas pozivam, posebno vas poštovani srpski sugrađani, da u narednim danima, nedeljama i mesecima budete pažljivi i suzdržani od isceniranog i zlonamernog nasilja”.

Reagujući na to, Petkoviće je istakao da su “okupatori uvek u istoriji nastojali da se predstave kao zaštitnici porobljenih”.

“Međutim Kurtijeva taktika „okupiram te za tvoje dobro“ neće proći kod srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji je odavno prozreo namere Prištine i na svojoj koži svakodnevno oseća posledice Kurtijevog terora” dodao je Petković.

U saopštenju, direktor Kancelarije dalje iznosi stav da su isključivi izvori svih problema na Kosovu i Metohiji jesu Kurti i njegova zločinačka parapolicija koja kako je napisao “seje teror i strah među mirnim srpskim narodom na severu pokrajine”.

“I zato jedini put ka izgradnji mira i spuštanju tenzija vodi preko neophodne deeskalacije koju Priština mora da sprovede i bez odlaganja povuče svoje policijske falange sa severa pokrajine, prestane sa svakodnevnim hapšenjima nevinih Srba i svakog drugog ugnjetavanja. Kurti svojevoljno neće pristati na bilo kakvo povlačenje, jer njegov cilj nisu ni dijalog ni normalizacija, već suštinska promena situacije na terenu, kroz perfidno etničko čišćenje, pod maskom brige o bezbednosti na severu Kosova i Metohije. Zato je neophodno da uticajni međunarodni činioci na Kosovu i Metohiji pogledaju realnosti u oči, i zaustave Kurtijev projekat” dodao je Petković.

Comments

Pročitaj još