• Početna>
  • Vesti>

Hil: Moramo da ohrabrimo obe strane da saslušaju jedna drugu

Foto: Tanjug

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da mnogi govore Srbiji da je pitanje Kosova gotovo i da se okrene budućnosti, ali on smatra da je mnogo komplikovanije od toga.

“Moramo da ohrabrimo obe strane da saslušaju jedna drugu. Važno je shvatiti i pozicije iz kojih druga strana dolazi, a mislim da toga nije bilo dovoljno ovde”, smatra Hil. 

On je to izjavio na panelu pod nazivom “Zapadni Balkan u globalnom (ne)redu” koji je održan u okviru drugog dana Beogradske bezbednosne konferencije koja se održava od 11. do 13. oktobra pod nazivom “Rekonstrukcija globalnog (ne)reda”. 

Hil je dodao da je Kosovo vrlo teško pitanje ali da mora doći do deeskalacije. “Moramo da shvatimo šta se dogodilo 24. septembra i da nađemo odgovorne. I ako to uradimo, možemo sprečiti da se tako nešto ne ponovi”, rekao je Hil i dodao da mora doći do deeskalacije. 

On smatra da je ZSO za Srbe na severu Kosmeta u zamenu za veću internacionalizaciju Kosova dobro rešenje za obe strane. Hil posebno podvlači značaj saradnje SAD i EU u podršci zemljama zapadnog Balkana na evroopskom putu. 

“Mislim da je važno da EU i SAD pokušaju da zajedno dođu do rešenja kako možemo da podržimo Balkan da završe tamo i gde geografski pripadaju, u centru Evrope”, rekao je Hil. 

Comments

Pročitaj još