• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Besplatni preventivni pregledi u Domu zdravlja

Foto: RTV Gračanica

Povodom obeležavanja meseca oktobra kao Međunarodnog meseca posvećenog borbi protiv obolevanja od raka dojke, Dom zdravlja Gračanica organizuje preventivne preglede dojki za žene sa navršenih 50 i više godina života. U ovoj ustanovi biće organizovani i preventivni pregledi za karcinom prostate.

Kako su naveli, svim učesnicama na skrinigu biće urađen ultrazvučni pregled, a po proceni lekara i mamografski pregled.

Preventivni pregledi biće obavljeni u nedelju 15.10.2023. godine u Domu zdravlja Gračanica u terminu od 08:00 do 14:00 sati.

“Pomenuti pregledi će se nastaviti i tokom naredne nedelje i to u prostorijama Službe za zdravstvenu zaštitu žena, Doma zdravlja Gračanica od 08:00 do 12:00 sati”, dodaju.

Iz Doma zdravlja pozivaju sugrađanke iskoriste priliku i prijave se za obavljanje pomenutih preventivnih pregleda.

“Nažalost Srbija ne zaostaje za svetskim trendovima kada je u pitanju obolevanje od raka dojke, pa je tako i u našoj zemlji rak dojke vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut u Republici Srbiji registrivano je 4.368 novoobolelih i 1.782 umrlih žena od raka dojke”, napominju.

Preventivni pregledi za karcinom prostate

Pored preventivnih pregleda za rak dojke, Dom zdravlja Gračanica organizuje i preventivne preglede za karcinom prostate.

“Ovim povodom pozivamo sve naše sugrađane sa navršenih 49 i više navršenih godina života da iskoriste ovu priliku i obave ovaj vrlo važan preventivni pregled”, istakli su.

Zainteresovani se trebaju javiti Odeljenju urologije Doma zdravlja Gračanica, a lekar će uputiti pacijente u laboratoriju gde će se uzorkovati krv i biće urađena analiza PSA.

Skrinig će se obavljati i vremenu od 08:00 do 14:00 sati.

“Rak prostate je ozbiljna bolest koja svake godine pogađa na hiljade sredovečnih muškaraca. Statistika kaže da se oko 60 odsto slučajeva javlja kod muškaraca starijih od 65 godina života, mada više nije neuobičajeno da se pojavi i kod znatno mlađih. Rak prostate asimptomatskih pacijenata, gde je kancer u početnoj fazi, pokazuje visok stepen izlečenja”.

“Najbolji način da sačuvate svoje zdravlje su preventivni pregledi urologa, čak i kada nemate nikakve simptome”, zaključuje se u saopštenju objavljenom na sajtu Doma zdravlja.

Comments

Pročitaj još