• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Mogu li Srbi na severu KiM da odu po hleb, a da im put ne prepreče blindirana vozila?

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas povodom hapšenja Srbina na Bistrici i akcije pretresa na više lokacija u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, da su sve to potezi kosovskih vlasti na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem koji za cilj imaju samo jedno- da dovedu do novog podizanja tenzija i krize na terenu.

“Prvo je u selu nadomak Leposavića priveden Srbin M. M. i to pred suprugom i naočigled petoro dece, a potom je njegov stan detaljno pretresan, uz prisustvo kosovskih specijalaca. Po istom scenariju i diktatu, Kurtijevi specijalci krenuli su u pretres i vršljanje u više privatnih objekata na severu Kosova i Metohije, kako u Kosovskoj Mitrovici nadomak bolnice, tako i u Zvečanu” stoji u saopštenju.

U nastavku teksta, iz Kancelarije se obraćaju međunarodnoj zajednici, sa pitanjem “mogu li Srbi na severu KiM mirno da odu po hleb, u bolnicu, da odvedu dete u vrtić ili školu, a da im put ne prepreče blindirana vozila Kurtijevih do zuba naoružanih specijalaca koji svakodnevno sprovode brutalni teror i dodatno eskaliraju situaciju na terenu?”

“Opsesivna je Kuritjeva želja da podjarmi srpski narod na severu Kosova i Metohije, a tragične događaje u Banjskoj koristi za progon, odmazdu, torturu i arbitrarno privođenje Srba s jednim jedinim ciljem da etnički potpuno očisti sever Kosova i Metohije i to naočigled kompletne međunarodne zajednice” navode iz Kancelarije.

Upozoravaju da ne mogu i ne smeju tragični događaji u Banjskoj da budu izgovor izgovor da se srpskom narodu na severu Kosova i Metohije ukinu sva ljudska prava.

“…Da postanu taoci Kuritjevog zločinačkog režima koji crta mete na čelu svakome ko nosi srpsko ime i prezime, a da za sve to vreme Zapad i međunarodne misije koje deluju na ovim prostorima okreću glavu od stradanja i progona Srba”.

Iz Kancelarije zahtevaju od međunarodne zajednice da prestane svakodnevno privođenje i hapšenje Srba, da daju svoj doprinos smirivanju tenzija i spreče vlasti u Prištini da dodatno zapale čitav prostor Kosova i Metohije, ali, kako stoji u saopštenju, i šire, region Zapadnog Balkana.

Comments

Pročitaj još