• Početna>
  • Vesti>

Svetski dan mentalnog zdravalja: Saradnja sa medijima, primer dobre prakse o efektu podizanja svesti

Izvor: Institut za mentalno zdravlje

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se danas, 10. oktobra. Ove godine u centralnoj Srbiji o mentalnom zdravlju se govori pod pod sloganom „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo”.

Slogan je karakterističan, a u sredini gde žive građani severa Kosova pitanje je na kom mestu je mentalno zdravlje kao ljudsko pravo, i koja sve to prava nemamo, za koja se borimo i koja nam pripadaju.

Zdravlje ispred svega , pa i pravo na mentalno i svako drugo zdravlje treba postaviti na prvo mesto. Sprega između medicine i medija, ukoliko je jaka i ukoliko svakodnevno u medijima potenciramo važnost prevencije i edukacije o bolestima koje su poput mentalnih i dalje “tabu” tema, onda će efekti podizanja svesti o tome biti mnogo jači.

Ovo je svojim izlaganjem , ali i svojim primerom medijske edukacije pokazivala godinama dr.Tanja Cvetković sa niške klinike za mentalno zdravlje. U emisiji “Od glave do srca”, koju je snimala i redovno emitovala u saradnji sa TV Nis, dala je ogromne rezultate i pozitivne kritike gledalaca.

A na pitanje da li ima pomaka u navikama ljudi da brinu o mentalnom zdravlju dr Cvetković je odgovorila pozitivno za “NTV kliniku”

“Čini mi se postalo je normalnije, kao kad odete kod zubara, tako odete kod nekog terapeuta ili psihijatra, prosto da nekada saslušate neku drugu vizuru, a nekada da vam lekar bude neka navigacija kako bi ste sami doneli odluku. Dakle, psiholozi nisu oni koji rešavaju tuđe probleme, nego neko ko podstiče ljude da koriste svoje resurse za rešavanje istih, to je jedini ispravan put”, kaže dr Cvetković.

Kaže da je radeći sa ljudima sve više svesna koliko je mentalno zdravlje važno.

“Imala sam prilike više puta to da naglasim, da živimo u kulturi koja stavlja akcenat na periferne stvari, materijalne stvari, promene kozmetičke prirode, protiv kojih nemam ništa, ali definitivno ovo drugo je jako važno. Mislim da sve potiče od mentalnog zdravlja tako da treba ulagati u mentalno zdravlje, u pojedinca, u ljude i u stepen podizanja svesti.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u prošloj godini zabeleženo je da 25 odsto populacije ima neki mentalni poremećaj.

Širom sveta svaka osma osoba, ili 970 miliona ljudi, živi sa značajnim mentalnim teškoćama, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Uprkos tome što živimo u vremenu neviđenog napretka u nauci, tehnologiji i medicini, prema različitim istraživanjima i statistici, sve zemlje u svetu, suočavaju se sa različitim izazovima u vezi sa mentalnim zdravljem.

Comments

Pročitaj još