• Početna>
  • Vesti>

Pokrenuta građanska peticija sa zahtevom za uklanjanje specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova

Foto Radio Mitrovica sever, ilustracija

Online peticija kao podrška zahtevu građana Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića za uklanjanje kosovskih specijalnih jedinica i njihovih baza isa područja ovih opština, pokrenuta je danas na sajtu peticija.online.

Pokretači peticije su građani, koji insistiraju na tome da je reč o “čisto građanskom zahtevu” koji kako navode, ima samo jedan cilj – “da se duge cevi uklone iz naših života”.

“Unapred odbacujemo i osuđujemo bilo kakav pokušaj politizacije našeg zahteva, jer je ovo isključivo apel ljudskih bića koje u 21. veku svakodnevno trpe sistematsku represiju” kažu pokretači i najavljuju da će po okončanju procedure prikupljanja potpisa, peticija biti upućena Misiji Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), KFOR-u, Kancelariji Evropske unije u Prištini, ambasadama Kvinte i ostalim relevantnim međunarodnim faktorima. 

U tekstu peticije se kaže:

Mi dole potpisani građani područja Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, izražavamo duboku zabrinutost i strah zbog prisustva i delovanja specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinama u kojima živimo, koje svojim angažovanjem u našoj sredini:

• Sprovode nasilje nad stanovništvom i ugrožavaju bezbednost,

• Izazivaju razdor među zajednicama,

• Vrše uzurpaciju zemljišta u privatnom posedu,

• Sprovode neosnovana hapšenja naših sugrađana,

• Ograničavaju slobodu kretanja i

• Krše ostala ljudska prava.

Prisustvo i delovanje specijalnih jedinica u punoj borbenoj opremi narušava opšti osećaj bezbednosti stanovnika i onemogućava normalan život i suživot koji je pokušavao da se izgradi poslednjih desetak godina. Posledica svega navedenog je nepoverenje između zajednica koje je na najnižoj tački u poslednje dve decenije.

Zbog svega navedenog i tragedije od 24. septembra, dovedeni smo u situaciju da nemamo drugog izbora osim da vam se javno obratimo sa sledećim zahtevom:

Zahtevamo da se specijalne jedinice Kosovske policije bezuslovno i u najkraćem roku povuku – i da se njihove baze uklone. Pozivamo KFOR i EULEX da preuzmu brigu o bezbednosti stanovnika. Jedino tako je moguće kreirati bezbedno i sigurno okruženje za sve stanovnike ovih prostora bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Odlučni smo u nameri da ostanemo u svojim domovima, te stoga ukazujemo da bi ignorisanje ovog zahteva moglo dovesti do dalje eskalacije incidenata u našim opštinama.

Unapred odbacujemo i osuđujemo bilo kakav pokušaj politizacije našeg obraćanja, jer je ovo isključivo apel ljudskih bića koje u 21. veku svakodnevno trpe sistematsku represiju.

Insistiramo da odmah reagujete i utičete na sve relevantne donosioce odluka da što pre usvoje i sprovedu ove zahteve kako bi se vratio mir, zaštitili životi svih stanovnika te pokazalo da su ljudska prava iznad politike”.

Comments

Pročitaj još