• Početna>
  • Vesti>

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala javni poziv za realizaciju programa “Moja prva plata”

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih “Moja prva plata”.

Program “Moja prva plata” biće realizovan kroz četiri faze i treba da omogući prvo radno iskustvo za 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjoškolskim obrazovanjem i bez radnog iskustva, navedeno je u saopštenju NSZ.

Tokom prve faze poslodavci će do 31. oktobra moći da se prijave za učešće u pomenutom programu putem veb sajta mojaprvaplata.gov.rs koji će biti u funkciji danas nakon 14 časova.

U drugoj fazi – od 6. do 24. novembra, nezaposleni će moći da se prijave za učešće u programu, takođe putem gore navedenog sajta.

Treća faza programa “Moja prva plata” odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca.

Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja.

Konačan izbor kandidata poslodavci će obaviti u periodu od 27. novembra do 8. decembra.

Nedelju dana od konačnog izbora kandidata, na sajtu mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih učesnika u programu.

Tokom četvrte faza obaviće se potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata.

Početak osposobljavanja nezaposlenih planiran je u periodu od 1. do 15. januara 2024. godine.

Program “Moja prva plata” sprovodiće tokom deset meseci poslodavci u privatnom i javnom sektoru.

Nacionalna služba za zapošljavanje će u tom periodu na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara, dok će lica sa visokim obrazovanjem dobijati 34.000 dinara.

U saopštenju NSZ piše da je ovo prilika za mlade bez radnog iskustva da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavaca, kako bi stekli znanja i veštine, te povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Comments

Pročitaj još