Komemorativni skup posvećen Petru Sariću

Foto: PKC Akvarijus

Komemorativni skup posvećen nedavno preminulom piscu Petru Sariću biće održan sutra (11. oktobar) u Domu kulture “Sveti Sava” u Štrpcu sa početkom u 13 časova.

O Petru Sariću, piscu, kolegi, prijatelju, govoriće Rada Komazec, direktorka NIJP „Panorama-Jedinstvo“, Novica Sovrlić, predsednik Društva književnika Kosova i Metohije, prof. dr Valentina Pitulić, prof. dr Dragomir Kostić, Aleksandar Dunđerin, pisac i književni kritičar i pesnik i književni kritičar Žarko Milenković, saopšteno je iz Doma kulture Gračanica.

Petar Sarić je rođen 1937. u Banjanima kod Nikšića, a od 1958. živi u Orahovcu, Prizrenu i Prištini. Nakon NATO bombardovanja 1999. godine i progona srpskog stanovništva Sarić ostaje na Kosovu i Metohiji i sa porodicom se seli na Brezovicu, gde nastavlja da stvara i gde nastaju neka od njegovih poznatih dela.

U književnost je ušao zbirkom poezije „Bele kletve“, a romani „Veliki ahavksi trg“, „Sutra stiže gospodar“, „Dečak iz Lastve“, „Petruša i Miluša“, „Sara“ „Mitrova Amerika“ i „Klobuk“ obezbedili su mu trajno i mesto u celokupnom srpskom književnom stvaranju. Sarić je radio kao prosvetni radnik, a potom kao urednik izdavačke delatnosti prištinskog lista „Jedinstvo“ i direktor NIJP „Panorama“ kada zajedno sa istaknutim stvaraocima razvija široku izdavačku delatnost. Njegov život i rad su bili usko povezani sa sudbinom i položajem srpskog naroda, njegovog nasleđa i kulture.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja: „Lazar Vučković”, „Gračanička povelja”, „Meša Selimović”, Vukova nagrada, „Zlatni krst kneza Lazara”, „Grigorije Božović”,„Borisav Stanković”.

Comments

Pročitaj još