• Početna>
  • Vesti>

Stano: Vratiti se dijalogu, biće posledica zbog događaja u Banjskoj

Foto: EU

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je poruka Brisela i međunarodnih partnera nakon sastanaka u Granadi o odnosima Beograda i Prištine da obe strane treba da se vrate dijalogu i smire tenzije na severu KiM.

Stano je, kada je reč o događajima u Banjskoj, ponovio da EU od Srbije očekuje punu i bezuslovnu saradnju i istakao da ti događaji moraju da budu u potpunosti razjašnjeni jer će “biti posledica”.

On je dodao da će EU, kada bude imala jasnu i kompletnu sliku o tome šta se dogodilo, odlučiti o narednim koracima u svom pristupu prema Beogradu, Prištini, dijalogu i regionu.

Stano je rekao da je samit u Granadi bio dobra prilika za niz sastanaka i potvrdio da se visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

“Poruka visokog predstavnika i svih država članica EU i međunarodnih partnera Kosovu i Srbiji je da se vrate dijalogu. Ovo je jedini izvodljiv način za rešavanje pitanja normalizacije odnosa Kosova i Srbije”, rekao je Stano.

On je dodao da se od Beograda i Prištine očekuje i da su obe strane pozvane da urade sve da dođe do deeskalacije situacije na severu KiM. Kada je reč o istrazi u vezi sa događajima u Banjskoj, Stano je ponovio da EU očekuje ne samo punu, već i bezuslovnu saradnju Srbije.

“Ako postoji volja, postoji i način. Ne treba se kriti iza formalnosti priznavanja ili nepriznavanja. Ima dovoljno načina za to kako možete da delite svoje nalaze, kako možete da sarađujete, kako možete da doprinesete punoj istrazi jer je ovo nešto jako ozbiljno što se desilo 24. septembra i mora da bude u potupnosti razjašnjeno jer će imati posledice. Biće posledica. Tako da mora da bude u potpunosti istraženo”, poručio je on.

Stano nije želeo da komentariše pojedinačne faze istrage niti te koliko je ljudi optuženo ili ne u okviru nje.

“Stav EU, koji je više puta ponovljen, je da očekujemo punu i bezuslovnu saradnju Srbije, od bilo koga ko može da doprinese da se završi ova istraga uskoro tako da imamo jasnu sliku o tome šta se desilo, ko je u tome učestvovao, ko je to organizovao. EU će, na osnovu toga, odlučiti koji će biti naši naredni koraci u pristupu prema Srbiji, Kosovu, dijalogu i regionu”, rekao je Stano.

Comments

Pročitaj još